VIJEĆE MINISTARA BIH

Tegeltija: Za vraćanje radnih mjesta, bit će značajna podrška Svjetske banke i MMF-a

Razgovoralo se o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama izazvanim pandemijom Covida-19

Zoran Tegeltija. Vijeće ministara BiH

Avaz.ba

22.4.2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija danas je posredstvom videolinka učestvovao na redovnom sastanku Nizozemsko-belgijske konstituence Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), na kojem se razgovaralo o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama izazvanim pandemijom Covida-19 te o ekonomskom razvoju i finansijskoj stabilnost zemalja članica te grupe.

Predsjedavajući Tegeltija upoznao je učesnike sastanka da su svi nivou vlasti u BiH reagirali adekvatno na pojavu koronavirusa i na vrijeme donijeli mjere kako bi se, prije svega, zaštitili životi i sačuvalo zdravlje građana, što je dalo adekvatne rezultate, te je naglasio da se može reći da je zdravstveno-epidemiološka situacija u BiH pod kontrolom, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara. 



Zoran Tegeltija. Vijeće ministara BiH

Tegeltija je istaknuo da sve mjere koje su donosile vlasti u BiH, ali i zemlje regiona i EU kao najvažniji vanjskotrgovinski i privredni partneri BiH, imaju snažan utjecaj na ekonomiju BiH, što će zahtijevati i snažan odgovor.

- S tim u vezi, predsjedavajući Tegeltija rekao je da će u definiranju i realizaciji mjera, neophodnih za podršku zdravstvenom sektoru te za pokretanje privrednih aktivnosti i vraćanje radnih mjesta, biti veoma značajna podrška Svjetske banke i MMF-a - ističe se u saopćenju.

Predsjedavajući Vijeća ministara izrazio je na sastanku nadu da će se krajem juna ove godine stvoriti uvjeti za održavanje novog sastanka Konstituence u Sarajevu, istaknuvši da će sastanak doprinijeti dodatnom jačanju i unapređenju dobre saradnje, dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.