MANDAT

General Erno Barat na čelu Štaba EUFOR-a

Obraćajući se prisutnima, Barat je naglasio da je za njega velika čast i zadovoljstvo da preuzme ovu dužnost,

Promjene na čelu misije. Avaz

S.K./Avaz.ba

15.5.2020

General Erno Barat danas je u bazi Butmir u Sarajevu preuzeo dužnost načelnika Štaba EUFOR-a od dosadašnjeg načelnika generala Lasla Sabe.

Komandant EUROF-aa general Rajnhard Trišak istakao je da je general Sabo uradio izvrstan posao na restrukturisanju Glavne komande EUFOR-a, kao direktor vježbe "Brzi odgovor 19", koja je najdalekosežnija i najvidljivija aktivnost već dugo godina, i na koordinaciji mjera EUFOR-a kao odgovor na virus korona, saopšteno je.

Obraćajući se prisutnima, Barat je naglasio da je za njega velika čast i zadovoljstvo da preuzme ovu dužnost, te da se raduje nastavku saradnje sa na svim nivoima vlasti u BiH, Oružanim snagama BiH i agencijama za sprovođenje zakona, s ciljem jačanja dobro razvijenog međusobnog povjerenja i pouzdanja.

- Meni je postalo sasvim jasno da je EUFOR zajednica koja funkcioniše kao jedan dobro obučen, visoko profesionalan i motivisan tim i, što je još važnije, snažno posvećen svojoj misiji - dodao je Barat.

Sabo je rekao da je za njega trinaestomjesečni mandat na mjestu načelnika Štaba EUFOR bio izvanredna istraživačka misija puna iskustva, rada i prijateljstva. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.