STAVOVI Član Predsjedništva BiH

Dodik: Rezolucija je historijska podvala Srbima

Naveo je kako vjeruje da će Narodna skupština, razmatrati to pitanje i donijeti svoj stav o tome

Avaz.ba / Srna

Milorad Dodik

Foto: Avaz


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Rezolucija o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta, koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH akt revizionizma i podvala srpskom narodu, te izrazio očekivanje da će je Narodna skupština Republike Srpske odbaciti.

Dodik je ocijenio da je to revizija historijske istine i da favorizuje neistinu, "favorizuje neke vrste stradanja, čak i naroda koji u to vrijeme nisu postojali kao što su Bošnjaci".

To je podvala

Govoreći o inicijativi SNSD-a i partija vladajuće koalicije za održavanje posebne sjednice NSRS o ovoj rezoluciji, Dodik je naveo da vjeruje da će Narodna skupština, a evidentno je imajući u vidu inicijatore održavanja posebne sjednice, razmatrati to pitanje i donijeti svoj stav o tome.

- Naš prijedlog će biti da se to odbaci kao akt revizionizma, da je to podvala, da nema nikakvu istorijsku verifikaciju i da naravno ukoliko nema po bilo kojoj ocjeni u vezi sa Drugim svjetskim ratom termina da je nad Srbima izvršen genocid i da su najviše stradali. U ovoj rezoluciji koji su usvojili Šarović i Borenović kaže se da su stradali antifašisti, Bošnjaci, Hrvati pa tek onda Srbi - naveo je Dodik.  

On je dodao da je to nepodnošljivo.

- Onaj ko razumije i zna na koji način se pišu dokumenta smatra da smo mi trećerazredna priča u svemu tome, ali smo prvorazredni stradalnici - istakao je Dodik.

Prvorazredni izdajnici

On je rekao da "prvorazredni izdajnici kakvi su Šarović i Borenović mogu da podvale takvu jednu vrstu neistine". Dodik je dodao da nema nikakav žal za tim i da smatra da je to bio legitimni cilj tadašnje partizanske vojske "i da je to dio ukupnih ratnih dešavanja koja su se tamo dogodila i u Blajburgu nije bilo nevinih". 

NA VRH

Podijeli članak na