MOSTAR

Proizvođačima četiri bh. zaštićena proizvoda uručena rješenja

Prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonima Evropske unije

S ceremonije: Posebne oznake. M. Smajkić

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

5.6.2020

Predstavnicima udruženja koje proizvode „Livanjski izvorni sir“, „Visočku pečenicu“, „Livanjski sir“ i „Nevesinjski krompir“ danas su u Mostaru, na ceremoniji povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, dodijeljena rješenja o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla.   

 „Livanjski izvorni sir“ zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog porijekla.

To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonima Evropske unije.

Hajrić: Bolji plasman. M. Smajkić

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo što su prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama Evropske unije.

- Registracijom oznaka ovim tradicionalnim proizvodima omogućena je promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim geografskim porijeklom i dugogodišnjim umijećem koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Na ovaj način omogućuje se potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati imati i posebne oznake, a proizvođačima će ove proizvode moći bolje plasirati - izjavio je Hajrić.

Na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojeg dolaze. Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bh. proizvoda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.