MOSTAR Na svečanosti u Agenciji za sigurnost hrane BiH

Proizvođačima četiri bh. zaštićena proizvoda uručena rješenja

Prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonima Evropske unije

M. Smajkić / Avaz.ba

S ceremonije: Posebne oznake

Foto: M. Smajkić


Predstavnicima udruženja koje proizvode „Livanjski izvorni sir“, „Visočku pečenicu“, „Livanjski sir“ i „Nevesinjski krompir“ danas su u Mostaru, na ceremoniji povodom Svjetskog dana sigurnosti hrane, dodijeljena rješenja o registraciji oznake porijekla i geografskog porijekla.   

 „Livanjski izvorni sir“ zaštićen je oznakom porijekla, dok su ostala tri proizvoda zaštićeni oznakom geografskog porijekla.

To su prvi bosanskohercegovački proizvodi zaštićeni u skladu s Pravilnikom o sustavima kvalitete za prehrambene proizvode koji je usklađen sa zakonima Evropske unije.

  • Hajrić: Bolji plasman

    Hajrić: Bolji plasman

    Foto: M. Smajkić


Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine izrazio je zadovoljstvo što su prvi bosanskohercegovački prehrambeni proizvodi zaštićeni po uzoru na praksu u zemljama Evropske unije.

- Registracijom oznaka ovim tradicionalnim proizvodima omogućena je promocija jedinstvenih karakteristika koje su povezane s njihovim geografskim porijeklom i dugogodišnjim umijećem koje se koristi u njihovoj proizvodnji. Na ovaj način omogućuje se potrošačima da na tržištu lakše prepoznaju tradicionalne proizvode koji će na pakovanju imati imati i posebne oznake, a proizvođačima će ove proizvode moći bolje plasirati - izjavio je Hajrić.

Na domaćem i međunarodnom tržištu vlada jaka konkurencija u plasmanu prehrambenih proizvoda. U toj borbi za konkurentnost sve više se cijene tradicionalni proizvodi, odnosno proizvodi čije posebne karakteristike proizilaze iz vrijednosti njihovih sastojaka, načina proizvodnje i prerade te podneblja iz kojeg dolaze. Upravo su to karakteristike koje dokazano posjeduju četiri navedena bh. proizvoda.

NA VRH

Podijeli članak na