MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KS

Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja

Pregovarački tim Sindikata insistira da to bude granski kolektivni ugovor, što je neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade KS

Zvanični pregovori pregovaračkih timova počeli su 15. juna. Arhiv

Avaz.ba / Fena

8.7.2020

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo saopćilo je da je aktuelna Vlada KS, na zahtjev Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, pokrenula pregovore u vezi sa zaključivanjem kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo.

- U vezi sa zaključivanjem predmetnog kolektivnog ugovora održan je i sastanak premijera KS Marija Nenadića, ministra zdravstva KS Rusmira Mesihovića i predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu Ede Selimića o daljim aktivnostima u vezi dogovora oko potpisivanja kolektivnog ugovora - navodi se.

Kako se podsjeća u saopćenju za javnost, na sastanku 3. juna ove godine između predstavnika Ministarstva zdravstva KS i Sindikata predloženo je i dogovoreno da Sindikat dostavi odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, a da će istovremeno i Vlada KS imenovati svoj pregovarački tim.

- Sindikat radnika u zdravstvu dostavio je 4. juna ove godine odluku o imenovanju svog pregovaračkog tima, koji će sa predstavnicima Vlade  voditi pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora.

Vlada je također 11. juna ove godine, donijela odluku kojom je dala saglasnost za vođenje pregovora između predstavnika Vlade i Sindikata  o zaključivanju kolektivnog ugovora, te imenovala novi pregovarački tim Vlade KS koji će voditi pregovore sa spomenutim sindikatom - ističe se.

Kako se navodi, zvanični pregovori pregovaračkih timova počeli su 15. juna. Dosad je održano ukupno pet sastanaka.


Zvanični pregovori pregovaračkih timova počeli su 15. juna. Arhiv

Pregovarački timovi Vlade KS i Sindikata radnika u zdravstvu uspjeli su, kako se ističe, usaglasiti veliki dio teksta kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo, ali ostale su neusuglašene tri tačke.


- Naziv kolektivnog ugovora, s obzirom na to da pregovarački tim Sindikata insistira da to bude granski kolektivni ugovor, što je neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade Kantona Sarajevo. Početak primjene Kolektivnog ugovora, s obzirom da je pregovarački tim Sindikata insistirao na retroaktivnoj primjeni od 1. januara ove godine, što je također neprihvatljivo za pregovarački tim Vlade KS. Član 37. prijedloga Kolektivnog ugovora u kojem su utvrđeni povećani koeficijenti za sve grupe složenosti poslova, koji po izračunu Sindikata iznose oko osam miliona KM na godišnjem nivou, a prema obračunu koji je vršio Zavod zdravstvenog osiguranja KS to je oko 13 miliona KM na godišnjem nivou - precizira se.


- Pregovori se nastavljaju do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja - navode iz Ministarstva zdravstva KS u povodu pregovora koji se vode sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, prenosi Služba za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.