PROCESI

Tužilaštvo KS se žalilo na oslobođajuću presudu Živku Budimiru

Sud presudu zasnovao na preko 20 dokaza svjedoka i vještaka, za koje je utvrđeno da nikada nisu ispitani na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom

Budimir: Održano ročište. Avaz

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

4.8.2020

U Kantonalnom sudu u Sarajevu prošle sedmice je održano ročište po žalbi Tužilaštva KS na oslobađajuću presudu Živko Budimiru, bivšem predsjedniku Federacije. Budimira je Općinski sud u Sarajevu u julu prošle godine oslobodio optužbi za krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanje dara ili drugih oblika koristi te protivzakonito posredovanje koja su mu se stavljala na teret. 

Prema tadašnjoj odluci, ova presuda nije zahtijevala opširno obrazloženje, za što je rečeno da nema potrebe.

Također, tokom izricanja presude navedeno je da nije bilo dovoljno materijalnih i subjektivnih dokaza za osuđujuću presudu.

No, Tužilaštvo KS u žalbi tvrdi da je  u pismenom obrazloženju prvostepene presude utvrđeno više bitnih povreda krivičnog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Između ostalog, kako je navedeno, prvostepeni sud je, a kako je to tužilac istakao u žalbi i insistirao na ročištu, presudu zasnovao na preko 20 dokaza svjedoka i vještaka za koje je utvrđeno da nikada nisu ispitani na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom.

Odluka po žalbi bi trebala biti poznata u narednih nekoliko mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.