AKCIJE

Grbavci i susjedna sela povezani putem s Gornjim Podgradcima

Mještanin Nenad Šmitran kaže da je put povratio nadu u oživljavanje nekoliko sela

Mališani i gradonačelnik presjekli vrpcu. Avaz

Piše: B. Grgić

5.10.2020

Zajedničkom akcijom mještana potkozarskih sela Grbavci, Baraji i Gornji Podgradci, te Gradske uprave Bosanska Gradiška izgrađen je asfaltni put dužine 1.860 metara. Novoizgrađeni put povezuje nekoliko potkozarskih sela s Gornjim Podgradcima, centrom ovog dijela Potkozarja.

Mještanin Nenad Šmitran kaže da je put povratio nadu u oživljavanje nekoliko sela.


Javni prijevoz

- Oko 150 radnika svakoga dana ide na posao u nekoliko preduzeća u Gornje Podgradce. Tu su i učenici, a i mještani se većinom liječe u podgradačkoj ambulanti. Sada je sve lakše, moguće je organizovati i javni prevoz, mladi ljudi će imati manje razloga za odlazak u grad - rekao je Šmitran. 

Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci, kaže da će ovaj put preporoditi mjesto, koje je bilo industrijski centar i za vrijeme Austro-Ugarske monarhije.

- Ovaj put povezuje Grbavce, Turjak, Kijevce, Cimirote, Trnovac, Dragelje i još neka sela sa Gornjim Podgradcima. Povezani smo savremenim putem odnedavno i s Mrakovicom i Prijedorom i stvorile su se pretpostavke za razvoj trgovine, ugostiteljstva, seoskog turizma i malih privrednih pogona - rekao je Panić.


Budžetska sredstva

Po ustaljenom običaju put je pušten u saobraćaj presijecanjem vrpce, a presjekli su je mališani zajedno s gradonačelnikom Zoranom Adžićem. 

- Ove godine budžetskim sredstvima privodimo kraju asfaltiranje 18 kilometara seoskih puteva širom Lijevče polja i Potkozarja. Ova komunikacija je veoma značajna i koštala je 180 hiljada maraka - rekao je gradonačelnik Zoran Adžić.B. GRGIĆ

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.