OTKRIVAMO

Najžešće bitke vode se u Starom i Novom Gradu

Šta donose lokalni izbori, osim sumnji u regularnost

Politička kampanja za lokalne izbore odavno počela. Arhiv

T. L.

13.10.2020

Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su za nešto više od mjesec, ali je politička kampanja odavno počela. 

U sjeni velikih izbornih nepravilnosti, osporavanih spiskova i načina rada, sumnji u regularnost izbora, i u uvjetima pandemije koronavirusa, ovi lokalni izbori će biti krupan izazov ne samo za kandidate i političke stranke nego i za organizatore iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Malo je onih koji očekuju značajnije promjene, a mnogo više onih koji nemaju povjerenja da će rezultati biti odraz volje birača.

Davno je rečeno da nije važno ko glasa, već ko broji glasove. Ali, uprkos tome, „Dnevni avaz“ donosi osnovne informacije o izbornoj utrci za načelničke pozicije u ključnim općinama u Sarajevskom kantonu, a u narednim brojevima našeg lista ponudit ćemo analize i za ostala najvažnija područja u državi.


Općina Stari Grad

Aktuelni načelnik Ibrahim Hadžibajrić je ponovo kandidat, i to svoje stranke NBL. Ranije je pobjeđivao kao kandidat SDA i SBB-a. Najveću borbu će voditi s kandidatom Stranke demokratske akcije Jusufom Pušinom. Na prošlim izborima Hadžibajrić je bio kandidat za načelnika, a Pušina nosilac liste.

To upućuje na to da bi bivši ministar unutrašnjih poslova RBiH i predsjednik Nogometnog saveza BiH mogao ugroziti Hadžibajrićevu dominaciju. Stari Grad će biti poprište jedne od najneizvjesnijih i najžustrijih političkih borbi. Kandidati su još Ahmet Hadžić (DF-Građanski savez) i Nejira Sarajlić (Platforma za progres).

Općina Centar

Favorizirani aktuelni načelnik Nedžad Ajnadžić se suočava s kandidatom četvorke Srđanom Mandićem, koji se nije proslavio kao kantonalni ministar u vladi šestorke. No, tradicionalni glasači u Centru često podržavaju lijeve kandidate, pa će se kandidat SDA Ajnadžić suočiti s ozbiljnim otporom. Kandidati su još Sejfudin Tokić (Bošnjački pokret) i Muhamed Fazlagić (DF-Građanski savez). 

Općina Novo Sarajevo

Nedžad Koldžo, dugogodišnji načelnik iz SDA, ponovo je kandidat te stranke. Njemu na megdan izlazi kandidat četvorke Hasan Tanović, pred kojim je težak zadatak da pobijedi aktuelnog načelnika i već etabliranu strukturu. Apsolutni autsajderi u utrci su Adna Pandžić (DF-Građanski savez) i Sanel Šarić (Platforma za progres).  

Općina Novi Grad

Najmnogoljudnija sarajevska općina bit će poprište ozbiljne političke borbe u kojoj aktuelni načelnik iz SDA Semir Efendić želi ponovo zadržati još jedan mandat. Pred Efendićem nisu samo njegovi protukandidati, među kojima je najozbiljnija kandidatkinja Saveza za bolju budućnost i poznata novinarka Sanela Prašović-Gadžo nego i problem sa statusom u njegovoj stranci, gdje aktuelni načelnik ne uživa povjerenje rukovodstva i drugih frakcija iz SDA.

(Sutra ostale općine u Sarajevskom kantonu)


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.