RAD NA DISTANCI

Dok gori Krajina, Cikotić piše pisma

Predlažu da se migranti prebace u "Biru" dok se ne riješi pitanje smještaja u "Lipi"

G. Mrkić

Cikotić nema pravo rješenje

Foto: Arhiv


Dok se u Krajini dešava pravi haos koji je kulminirao današnjom paljevinom kampa „Lipa“, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić iz Sarajeva se bavi pisanjem pisama.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine „u cilju rješavanja migrantske situacije na području Unsko-sanskog kantona uputilo je zahtjev vlastima tog kantona i Grada Bihaća za privremeno otvaranje 'Bire' u koju bi se smjestili migranti iz Privremenog prihvatnog centra 'Lipa'“ - navodi se u saopćenju.

Ministarstvo na taj način, kako tvrde, „koristi sve raspoložive resurse i ulaže maksimalne napore da spriječi humanitarne, epidemiološke i druge posljedice ukoliko više od hiljadu migranata iz 'Lipe' završe bez ikakvog smještaja na ulicama gradova Unsko-sanskog kantona“.

U dopisu koji je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić uputio zamjeniku predsjedavajućeg Skupštine USK-a Razimu Halkiću, premijeru USK-a Mustafi Ružniću i gradonačelniku Bihaća Šuhretu Fazliću, naglašeno je da je „Ministarstvo sačinilo plan izmještanja privremenih prihvatnih centara za migrante iz gradskih i naseljenih područja“.

- Plan je da se na lokaciji "Lipa" napravi prihvatni centar za migrante, za što su osigurana sredstva Vijeća ministara BiH u iznosu od 5.000.000 KM, 500.000 eura od Evropske komisije dok je više ambasada obećalo konkretnu pomoć u opremanju centra. Međutim, prema procjenama, radovi bi mogli biti završeni do kraja aprila iduće godine, te je do tada kao alternativni centar predloženo korištenje "Bire" - kažu iz Ministarstva sigurnosti.

Ministar Cikotić je u dopisu naveo da „razumije nezadovoljstvo i nepovjerenje građana i institucija Bihaća i USK zbog nekih ranijih neispunjenih obećanja u rješavanju migrantske krize“.

- Ipak u novonastaloj situaciji očekuje se razumijevanje svih nosilaca vlasti USK-a i Grada Bihaća da u najboljem interesu USK, uzmu aktivnu ulogu u provođenju odluka Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i Ministarstva sigurnosti BiH. Posebno je naglašeno da bi nakon opremanja i otvaranja "Lipe", kamp "Bira" bio trajno i konačno zatvoren - stoji u saopćenju.

NA VRH

Podijeli članak na