TURIZAM

Ekološki vikend u Bihaću

Turistička zajednica Grada Bihaća organizator je tradicionalne "Ekoregate", akcije čišćenja i uređivanja riječnog korita i obala rijeke Une iz čamaca. U akciji učestvuju sve rafting agencije, kajakaši, ronioci, ribolovci i građani

Akcija čišećnja obala rijeka. Fena

Fena

24.4.2021

Grad Bihać, Gradska turistička zajednica i Javno preduzeće "Nacionalni park Una" u okviru ekološkog vikenda organizirali su niz akcija čišćenja i uređivanja gradskih površina.

Turistička zajednica Grada Bihaća organizator je tradicionalne "Ekoregate", akcije čišćenja i uređivanja riječnog korita i obala rijeke Une iz čamaca. U akciji učestvuju sve rafting agencije, kajakaši, ronioci, ribolovci i građani - volonteri.

- Kao i u prethodnim godinama, veliki broj naših sugrađana uključio se u našu tradicionalnu "Ekoregatu", kojom želimo pokazati koliko nam je stalo do naše rijeke i okoliša, te pripremiti se za predstojeću turističku sezonu. Sve smo organizirali po rejonskim dijelovima, odnosno podijelili ekipe koje čiste i uređuju od Martin Broda do Bosanske Krupe. Danas nam je u fokusu riječni tok, dok ćemo sutra pažnju posvetiti uređenju samog središta Bihaća - kazao je direktor Gradske turističke zajednice Armin Amidžić.

Javno preduzeće "Nacionalni park Una" već treći vikend zaredom realizira akciju pod sloganom "Samo malo dobre volje", kojom se uređuju svi prilazi i posebno najatraktivnija destinacija Štrbački buk.

- Pripreme za narednu turističku sezonu prije svega se odnose na uređivanje svih prilaza i boravišnih zona, kao i na farbanje i popravljanje drvene štetnice, te vidikovaca. Osoblju našeg preduzeća pridružilo se lokalno stanovništvo, ali i brojni prijatelji koji godinama sarađuju sa JP "Nacionalni park Una". Nadamo se da će i pored okolnosti koje je uslovila pandemija koronavirusa, predstojeća sezona ipak biti uspješnija nego lani kada nas je posjetilo nešto više od 51.000 turista. Siguran sam kako će tome doprinijeti asfaltiranje i modernizacija dijela putne komunikacije prema Štrbačkom buku - riječi su direktora Javnog preduzeća "Nacionalni park Una" Amarilda Mulića.

Ekološki vikend u gradu na Uni upotpunjen je i akcijama čišćenja i uređivanja gradskih šetališta, biciklističkih staza, izletišta i odmarališta, koje je organizirala bihaćka gradska uprava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.