STAVOVI

Prof. Žarko Puhovski o lokalnim izborima u Hrvatskoj: "Možemo!" raste, HDZ stabilan

U naredne tri godine, a do održavanja parlamentarnih izbora, vidjet ćemo može li se platforma „Možemo!“ pokazati kao relevantna politička snaga

Puhovski: Nije bilo iznenađenja. Arhiv

Piše: E. Halimić

18.5.2021

Lokalni izbori u Hrvatskoj, za razliku od mnogih ranijih, pa barem desetak godina unazad, prošli su doslovce prema prognozama, kazao je u razgovoru za „Avaz“ profesor i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.


Veliki uspjeh

- Nije bilo iznenađenja, dogodilo se ono što se i očekivalo. Tu i tamo nekoliko posto više glasova su dobili određeni kandidati, a neki manje. U osnovi se dogodilo ono što se i očekivalo, a to znači veliki uspjeh platforme „Možemo!“ u Zagrebu, a na nivou države HDZ se potvrdio kao najjača stranka - istakao je Puhovski.

Dodao je da se HDZ potvrdio, i to kao najjača urbana stranka, jer je SDP Hrvatske prošao dosta loše.

- SDP, ukoliko izgubi Rijeku, onda se njihov rezultat može opisati kao katastrofalan. Dok je HDZ prošao dosta dobro, desne stranke međusobno razjedinjene pokazale su se preslabima da ozbiljno ugroze HDZ. Može se reći da se ništa bitno novo nije dogodilo u odnosu na postojeće stanje - naglasio je Puhovski.

Istakao je da je teško govoriti o tome kakve je rezultate zabilježila građanska opcija.


Građanska opcija

- U ovom trenutku je HDZ građanska opcija, jer imaju najbolje rezultate u urbanim dijelovima Hrvatske. Ali na njih se obično ne misli u ovom pogledu. Ipak, jačanje platforme „Možemo!“ je primjetno, ali toliko je oslabio SDP da se dovodi u pitanje jačanje pravih građanskih opcija u Hrvatskoj - smatra Puhovski.

Ističe da će se u naredne tri godine, a do održavanja parlamentarnih izbora, vidjeti može li se platforma „Možemo!“ pokazati kao relevantna politička snaga u Hrvatskoj.

- U ovom trenutku se to ne čini sigurnim - naglasio je Puhovski.

Sigurna pobjeda Tomaševića

Govoreći o predviđanjima za drugi krug lokalnih izbora, Puhovski je istakao da Tomislav Tomašević i platforma „Možemo!“ sigurno odnosi pobjedu u Zagrebu.

- Velika je vjerovatnoća da će HDZ-ov Ivan Radić pobijediti u utrci za gradonačelnika Osijeka, što je za HDZ veliki uspjeh. Ima dosta dobru šansu SDP-ov Marko Filipović da pobijedi u Rijeci, što bi ih spasilo od katastrofe, ali to nije sigurno. U Splitu je najjasnija situacija od velikih gradova, imate Ivicu Puljka iz male centrističke stranke Centar i HDZ-ovog Vicea Mihanovića, tu je potpuno otvoreno pitanje ko će pobijediti - kazao je Puhovski.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.