MINUT DO 12

Protesti ispred Vlade FBiH, ako se zahtjevi ne ispune slijedi generalni štrajk doktora

Nastavak protesta sutra

A. Ovčina

9.6.2021

Protesti ispred zgrade Vlade. A. Ovčina

Simbolično, minut do 12 sati održani su protesti Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH ispred zgrade Vlade FBiH.

Razlog protesta je stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Federalne vlade. Do sada nije ponuđeno objašnjenje zašto se čeka toliko na taj zakon i zašto je u pripremi. 

- Trudimo se da naši pacijenti ne ispaštaju, međutim ukoliko dođe do daljih koraka i generalnog štrajka doktora, nažalost naše usluge će biti uskraćene i primat će se samo hitna stanja i covid pacijenti - kazala je  doktorica Marina Berberović, predsjednica sindikata HNK.

Protesti će se održati u srijedu i četvrtak, a ako se ne pokrene procedura usvajanja zakona o reprezentativnosti protesti će biti svakodnevni.



Rifat Rijad Zaid. A. Ovčina

- Čekamo da Vlada FBiH uradi ono što je trebala prije četiri godine. Bila je dužna po zakonu o radu 2016. godine da u julu 2017. godine usvoji zakon kojim se rješavaju statusna pitanja sindikata i poslodavaca direktno, a indirektno članova. Sindikat doktora okuplja 92 posto doktora u FBiH i ovo jedini način da doktori riješe svoja statusna pitanja da nam se ne desi ono što se dešavalo 2017. godine – egzodus doktora. To smo zaustavili kroz kolektivne ugovore u svih 10 kantona - rekao je Rifat Rijad Zaid, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.