TRŽIŠTE RADA

Kako do zaposlenja: Poslodavci traže radnike koji su odmah spremni za tržište

Javlja se potreba za prekvalifikacijom nezaposlenih na biroima rada

Prisutna neravnoteža između ponude i potražnje na tržištu rada. Ilustracija

Piše: M. Smajkić

5.7.2021

I pored svih problema uzrokovanih pandemijom koronavirusa, i dalje je prisutna strukturna neravnoteža između ponude i potražnje na tržištu rada.

Pokazalo je to istraživanje tržišta rada Federalnog zavoda za zapošljavanje, koje je urađeno početkom godine.

Neusklađenost u pogledu zanimanja, vještina, kvalifikacija ili regionalnog rasporeda, kako je navedeno, samo su neki od problema s kojima su se suočavali poslodavci prilikom pronalaska potrebnih radnika.


Manje šanse

- Osim u nekoliko slučajeva deficitarnosti određenog zanimanja, uglavnom se ukazuje na deficitarnost znanja i vještina za konkretno radno mjesto. Nažalost, u radno sposobnom stanovništvu i radnoj snazi još participira veliki broj osoba bez kvalifikacije koje se, bez programskih ili strateških intervencija, suočavaju s rizikom od marginalizacije, dugotrajne nezaposlenosti i smanjenim šansama za zaposlenje -pokazalo je istraživanje.

Prema riječima direktorice Zavoda Helene Lončar, poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući u tržište rada sa svim kvalifikacijama.


Lončar: Mnogi bez kvalifikacije. Arhiv

Tako se sve više javlja potreba da se radna snaga koja je na evidencijama zavoda za zapošljavanje osposobi za ulazak na tržište rada.

Jedan od projekata koji se provode s ciljem prekvalifikacije i usavršavanja osoba koje se nalaze na birou rada jeste “Moja budućnost” Fondacije “Helvetas”.


Znanja i vještine

Voditelj projekta Halko Basarić kazao je da je on namijenjen osobama do 35 godina, međutim, kako je istaknuo, zbog potreba kompanija za radnom snagom starosna dob ne predstavlja prepreku.

- Fokus se stavlja na usavršavanje vještina i znanja koje osoba ima, jer je to ono što zanima poslodavce - rekao je Basarić.

U okviru implementacije projekta “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih kantonalnih privrednih komora” pripremljeno je pet novih programa obuke.

Obuka za 100 osoba

Obuku će proći 100 nezaposlenih osoba s evidencije biroa na području Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona, i to za zanimanja: CNC operater, šivač, plastičar, zidar i armirač. Istovremeno, kantonalne privredne komore prošle su kroz više radionica gdje je unaprijeđen njihov kapacitet kako bi samostalno mogle provoditi programe obuke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.