DRAMATIČNA PORUKA

Pršeš: Srami se državo i haram ti bilo!

Nema pravo na subvenciju troškova iz Zavoda za zdravstveno osiguranje za ugradnju ICD defibrilatora

Piše: A. Bajramović

12.7.2021

Pršeš: Potrebna mu ugradnja ICD defibrilatora. Društvene mreže

Goraždanin Ćamil Pršeš, dugogodišnji pripadnik MUP-a BPK, objavio je dramatičnu poruku putem društvenih mreža u kojoj izražava ogorčenje zbog činjenice da ga država, za koju je bio spreman dati i život, danas ostavlja na cjedilu. Pršeš je i tokom rata bio pripadnik policije, tri puta lakše i jednom teže je ranjen, a nedavno je doživio srčani udar od kojeg se još oporavlja.  


Nije ni na esencijalnoj listi

- Za 30 godina mog radnog vijeka, gde mi je od moje plate uzeto preko 100.000 KM za kojekakve doprinose, danas nemam pravo na subvenciju troškova iz Zavoda za zdravstveno osiguranje za ugradnju ICD defibrilatora. Svaka čast i neka je na sramotu državi. Ne mogu mi izbrisati niti uzeti moj rahatluk, niti moj inat. Opstati ću ja iz inata, kao što sam i onda kad je najteže bilo odbraniti grad i stanovništvo - napisao je Pršeš.


Pojašnjava da mu je ugradnja ICD defibrilatora, uređaja koji u slučaju novog srčanog udara elektrošokovima srcu ne da da stane, preporučena jer mu je srce zbog infarkta toliko oslabilo da bi i najmanji novi udar za njega bio koban. Brčko distrikt u cijelosti, a pojedini kantoni djelimično finansiraju ovu vrstu medicinske usluge, ali u BPK Goražde ovaj uređaj nije na esencijalnoj listi. Cijene uređaja i njegove ugradnje su oko 19.000 KM.

Djecu, borce, invalide, liječimo proseći

- Haram bilo državi za sve moje neprospavane noći. Za svaku kap prolivene suze moje majke i mene. Za svaku kap prolivene krvi. Za svaki dan i noć provedene u snijegu, kiši i na suncu. Za svaki moj strah. Za svaki dan proveden ovdje, gladujući bez mrve hljeba. Nije te sramota, državo, da djecu, borce, invalide, liječimo proseći, a za podobne se za sekundu sve obezbjedi! Koliko je samo ovakvih i slučajeva sličnih meni? Kažem i ja, ima i gorih. Nije me sram i smatram da mogu reći: Srami se državo, haram ti bilo – poručio je Ćamil Pršeš.


U redovima policije bio je do juna ove godine i trenutno je u procesu penzionisanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.