LIDER SDA

Izetbegović se sastao sa ambasadorom Kine: 500.000 doza vakcina biti će isporučeno početkom augusta

Razgovarali su i o prijedlogu rezolucije kojom je predviđeno ukidanje Ureda visokog predstavnika

S. Š.

Sastanak Izetbegovića i Đi Pinga: 500.000 doza vakcine "Sinopharm" biti će isporučeno početkom augusta

Foto: Facebook


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Narodne Republike Kine Đi (Ji) Pinga.

Na sastanku je razgovarano o saradnji BiH i NR Kine, naročito u oblasti ekonomije. U tom kontekstu je posebna pažnja posvećena nastavku izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Također je razgovarano o prijedlogu rezolucije kojom je predviđeno ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR) do 31. jula 2022. godine, a kojeg su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija uputili Rusija i NR Kina.

Izetbegović je objasnio ambasadoru Pingu da još uvijek nisu ispunjeni uvjeti za zatvaranje OHR-a, utvrđeni u okviru Programa 5+2, te da je postojanje te institucije u Bosni i Hercegovini još uvijek neophodno.

Ambasador Đi Ping je upoznao Izetbegovića sa informacijom da će 500.000 doza vakcina, koje je Vlada Federacije BiH naručila od kineskog proizvođača Sinopharm, biti isporučene već početkom mjeseca augusta.

Izetbegović i Ping su razgovarali i o odnosima SDA i Komunističke partije Kine. Iskazana je obostrana spremnost za nastavkom dosadašnje uspješne saradnje.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na