OKUPLJANJE U TUZLI

Majke Srebrenice i Podrinja: Savčićev bijeg je još jedno poniženje za žrtve

Nadamo se da će novi Visoki predstavnik na vrijeme preduzeti korake na zaštiti svih žrtava, kaže Nura Begović

Piše: E. Skokić

11.8.2021

Majke Srebrenice i Podrinja ogorčene - Avaz
Majke Srebrenice i Podrinja ogorčene zbog bjekstva  Savčića - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Majke Srebrenice i Podrinja na okupljaju u Tuzli iskazale su svoje razočarenje zbog bijega optuženika za genocid Milomira Savčića.

Smatraju kako su ponovo zakazale pravosudne institucije države koje su dozvolile da optuženik za genocid, najvjerovatnije, pobjegne u Srbiju.

- Ovo je još jedno poniženje za žrtve. Sve je krenulo iz Haga. Tamo su zločinci umirali, trovali su se, pravili cirkuse… Kasnije imamo u Beogradu da pogine komandant Škorpiona, a bio je osuđen. Sve ovo dolazi iz Srbije koja nam ovdje radi jade – kaže Nura Begović, članica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Majke Srebrenice i Podrinja ogorčene su na ponašanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji, kako kažu, „laje kao pas“.

- Nikad nismo nikog proklinjale, ali Dodik traži da ga proklinjemo. Traži da molimo Boga da i on svoje najmilije traži kao i mi na stratištima. Više nam ga je preko glave. Nadamo se da će novi Visoki predstavnik na vrijeme preduzeti korake na zaštiti svih žrtava – smatra Nura Begović.

U Tuzlu je iz Kladnja gdje živi od jula 1995. godine stigla i Zumra Mehić. Njoj su zlikovci ubili četiri sina i supruga.

- Nemam više nikoga. Nisam imala ženske djece. Hvala Bogu pa se nisam ubila, a dolazile su mi takve misli. Pronašla sam ih sve i pokopala. Šta ću, živjeti se mora – kaže Mehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.