NA LICU MJESTA

Muriz Memić uoči velikog protesta posjetio Gračanicu: Meni je od Boga došla snaga da se pet i po godina borim za pravdu

Vidim, oni su se sada malo ućutkali, ali mi ćutati nećemo, odustajanja nema, rekao je otac ubijenog Dženana Memića

H. Čalić

Poslije Zenice, Tuzle, Banovića, Živinica, evo me u Gračanici, lijepom gradu. Došao sam „na kahvu“ da vam ispričam svoju pet i po godina dugu borbu za pravdu ubijenog sina Dženana. To je moja dužnot kao oca, to je meni od Boga dato i odustati nikada neću. Dok se ubice ne otkriju. Ovo je danas izjavio Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića.

Doći će cijela BiH

Prema njegovim riječima, on „ide od grada do grada da ljude pozove na veliki protestni miran skup 11. septembra u Sarajevu.

- Vidim, oni su se sada malo ućutkali, ali mi ćutati nećemo, odustajanja nema - rekao je Muriz Memić, večeras na terasi Medrese Osman-kapetana Gradaščevića u Gračanici.

Na 20. mirne proteste doći će, kako kaže Memić, cijela BiH, jer se ovdje brani pravna država, testira se pravosudni sistem. Muriz kaže da „oni koji su do sada vodili istragu, da istrage ne bude, morat će odgovarati, od tužiteljice Dalide Burzić, pa nadalje.

Protesti u Sarajevu će biti mirni, dostojanstveni

- Borba za Dženana i Davida je borba za državu. Sad je stvar došla do vrha. Ja i Davor Dragičević vodimo istu borbu, ista nas je sudbina zadesila, ubili su nam djecu. Gdje god sam do sada bio, u koje god smo grad došli, da sa prijateljima popijemo kahvu i da im ispričam svoju gorku sudbinu i odlučnost da se borim za pravdu, za svoje dijete, primjen sam kao prijatelj. Ova borba se tiče svih nas. Još jednom, protesti u Sarajevu će biti mirni, dostojanstveni, hoćemo dostojanstveno, ali sigurno pravno da ih porazimo i do dođemo do istine - rekao je Memić.

Na „kahvi“ sa Murisom Memićem, bio je i gradonačenik Gračanice Nusret Helić. Rekao je da kao legalista podržava Memićevu borbu za istinu i da će, ukoliko ne bude spriječen, doći u Sarajevo na proteste 11. septembra.

NA VRH

Podijeli članak na