SAOPĆENJE

SDA o formiranju entitetske agencije za lijekove: Obaveza Šmita je da to poništi

Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS-a postigne krajnje destruktivno dejstvo, saopćeno je iz SDA

Iz SDA reagirali saopćenjem. Agencije

A. Ka.

21.10.2021

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) reagirali su na jučerašnju odluku Narodne skupštine RS da bude formirana entitetska agencija za lijekove. Iz SDA su poručili da je dužnost visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmid) da poništi ovu odluku.

U saopćenju se navodi da odluka predstavlja direktan napad na Ustav Bosne i Hercegovine.

- Konkretno, grubo se krši član 1. stav 4. kojim se garantuje jedinstven ekonomski prostor Bosne i Hercegovine, kao i član 3. stav 5. na temelju kojeg je uspostavljena Agencija za lijekove Bosne i Hercegovine kao dodatna državna nadležnost - saopćeno je.

S obzirom da je entitetskim zakonom predviđeno da se počne primjenjivati za šest mjeseci, čime je, kako su ocijenili, prolongirana i moguća reakcija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, jedina instanca koja može pravovremeno reagovati jeste Ured visokog predstavnika (OHR). Upozorili su na mogući nastavak pogoršanja političke situacije ako ova reakcija ne bude pravovremena.

- Svako odlaganje reakcije OHR-a, omogućilo bi da ovaj unilateralni potez NSRS-a postigne krajnje destruktivno dejstvo, a to je, kako je u svom saopćenju ispravno ocijenio i sam visoki predstavnik, narušavanje ustavnog poretka, kroz unošenje pravne nesigurnosti - poručili su iz SDA.

Podsjetili su da je OHR, kako su istakli, u sličnoj situaciji, odlukom bivšeg visokog predstavnika Wolfganga Petritscha 1. oktobra 1999. poništio pet neustavnih zakona kojima je NSRS pokušao prisvojiti pravo da odlučuje o primjeni važećih državnih zakona.

- S obzirom na to da je OHR tada reagovao, navedena praksa i konzistentno izvršavanje mandata ga obavezuje da to učini i sada - navodi se u saopćenju.

Pozvali su visokog predstavnika da do 28. oktobra, kada su, kako su istakli u SDA, najavljeni novi neustavni zakoni NSRS usmjereni na rušenje ustavnog poretka, poništi doneseni entitetski Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima.

- Time će spriječiti pogubno dejstvo ovog, ali i ostalih najavljenih akata. U protivnom, i sam visoki predstavnik će snositi odgovornost za posljedice - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.