SUSRETI

Izetbegović razgovarao s ruskim ambasadorom o visokom predstavniku, blokadama...

Ambasador Kalabuhov je informisao Izetbegovića da Rusija suštinski podržava produženje misije EUFOR-a

Fu. M.

Tokom susreta u Sarajevu

Foto: Facebook


Predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije u BiH Igorom Kalabuhovom.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji i ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Rusije. Ocijenjeno je da je potreban viši nivo razumijevanja, do kojeg je moguće doći kroz pojačan nivo posjeta i komunikacije na međudržavnom nivou.

Ambasador Kalabuhov je naglasio da je Rusija zainteresirana za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te da je u tom smislu potrebno pojačati dijalog u samoj BiH, ali i u okvirima međunarodne zajednice.

Ambasador Kalabuhov je informisao Izetbegovića da Rusija suštinski podržava produženje misije EUFOR-a Althea, ali da teško može podržati predloženi tekst rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko on bude obuhvatao i ulogu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Izetbegović je tokom razgovora naglasio da Rusija može biti stabilizirajući faktor kroz izbalansiran odnos prema svim stranama u BiH i razumijevanje prema utvrđenim opredjeljenjima i pozicijama Bosne i Hercegovine, koje ničim nisu usmjerene protiv ruskih interesa. Izrazio je očekivanje da će Rusija razmotriti svoj stav prema visokom predstavniku. Posebno je potcrtao da podrivanje autoriteta visokog predstavnika ohrabruje destruktivne političke snage, koje prijete stabilnosti i miru.

Izetbegović je istaknuo da su neprihvatljive blokade institucija BiH, te da se one mogu otkloniti kroz izbornu reformu i izmjene Ustava, smanjenjem nadležnosti domova naroda isključivo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

Dio razgovora bio je posvećen i kulturnoj saradnji, a u tom kontekstu se razgovoralo o mogućnosti razmjene historijskih dokumenata i vraćanja u našu zemlju Povelje Kulina bana, koja je u posjedu Rusije.

NA VRH

Podijeli članak na