SOLAKOVA POMOĆNICA

Nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Tužilac Pašić tvrdi da svjedokinja Alagić ne govori istinu

Alagić navela da je od komandantice Federalnog štaba CZ Jelke Milićević dobila informaciju da je Vlada FBiH pronašla dobavljača respiratora

Dolazak Fadila Novalića na današnje ročište. Avaz

Piše: B. Cerić

10.11.2021

U nastavku suđenja federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima, optuženima za nabavku 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM, Tužilaštvo BiH je nastavilo s direktnim ispitivanjem Sanite Alagić, pomoćnice direktora Federane uprave CZ Fahrudina Solaka, inače šefice Sektora za finansije i javne nabavke.





Dobili tri ponude

Alagić je ponovila da je od komandantice Federalnog štaba CZ Jelke Milićević dobila informaciju da je Vlada FBiH pronašla dobavljača respiratora.


Svjedokinja je potvrdila da su 2. aprila 2020. godine u Federalnoj upravi CZ dobili ponude firme „Srebrena malina“ za nabavku 100 respiratora. Alagić je rekla da se radilo o tri ponude. Dan prije toga, kako je ispričala, ona je pripremila odluku za izdvajanje sredstava za nabavku respiratora.


Trećeg aprila Solak je potpisao ugovor s Fikretom Hodžićem i firmom „Srebrena malina“. Te odluke i ugovor odnosili su se na nabavku respiratora HCV003.  U razgovoru u kancerariji Solaka, Fikret Hodžić im je objašnjavao razliku između invazivnih i neinvazivnih respiratora. Na pitanje Alagić da li ima dozvolu Agencije za lijekove za uvoz medicinske opreme, Hodžić je kazao da je u "fazi" i da će im biti dostavljena. 


Dva-tri dana kasnije, tvrdi svjedokinja, pozvao ju je direktor Fahrudin Solak i obavijestio je da je zvao Fikret Hodžić te da je došlo do greške i da u ugovoru treba biti navedeno „nabavka respiratora ACM812A". Alagić nije znala objasniti kako je došlo do greške. 



Prve dvije stranice ugovora

Kako je Alagić pojasnila, cijena je bila ista za oba ugovora. Ona je ispravila ugovor te su i druge odluke također ispravljene, a ona je danas tvrdila da su prve dvije stranice ugovora na kojima je navedena vrsta respiratora HCV003 vjerovatno morale ostati u njihovoj kancelariji. Negirala je navode iz istrage, kada je u svojoj izjavi navela da je najvjerovatnije te stranice bacila i da je po nalogu direktora FUCZ-a izvršena ispravka.

- Nije tačan navod, to nije konstrukcija moje rečenice. Uz vašu pomoć su napisane- kazala je Alagić.

Inače, državni tužilac Džermin Pašić danas je u više navrata svjedokinji Alagić citirao njene navode iz istrage, za koje ona danas tvrdi da nisu tačni i da je zapravo riječ o konstrukcijama tužioca te da je govorila ono što je morala.  Tužilac Pašić je u jednom momentu rekao da tvrdi da svjedokinja danas nije govorila istinu.

Predsjedavajuća vijeća Suda BiH Džemila Begović kazala je da razlike u iskazima svjedokinje Alagić u suštini nisu bile velike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.