U VIŠEGRADU 1993. GODINE

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Đuričića i Spasojevića zbog zločina protiv čovječnosti

optuženi su u više navrata preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava

Tužilaštvo BiH. Arhiv

N. Aj.

9.12.2021

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Milomira Đuričića (1952.), zvanog Đure i Vukadina Spasojevića (1953.), zvanog Mićo i Era, državljanina Bosne i Hercegovine rođenih u Višegradu.

- Optuženi se terete da su u periodu od maja 1992. godine do kraja septembra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad, Đuričić u svojstvu upravnika logora Uzamnica u Višegradu i Spasojević u svojstvu razvodnika straže u logoru, kao pripadnici Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva sa područja općine Višegrad na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi - navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su u više navrata preduzimali radnje nezakonitog zatvaranja, mučenja, zlostavljanja i drugih nečovječnih djela koja su preduzimana prema zatvorenim civilima, uključujući silovanje i seksualno zlostavljanje žrtava na izrazito ponižavajuće načine, kao i držanje zatvorenika u izuzetno nehumanim uslovima, što je na žrtve ostavilo trajne fizičke i duševne posljedice. Optuženi Vukadin Spasojević tereti se i kao naredbodavac zlostavljanja žrtava.

- Optuženi se terete da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH - navodi Tužilaštvo BiH.

Dodaju da će optužnice tužilaštvo dokazivati pozivanjem 19 svjedoka, od čega četiri svjedoka sa dodijeljenim mjerama zaštite te prilaganjem više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.