SUSRETI LIDERKI ZA RAZVOJ

UNDP i Ambasada Švedske: Sanela Prašović - Gadžo dobitnica priznanja za "Transformativno liderstvo"

Poseban naglasak stavljen je na važnost uzajamnog osnaživanja liderki, potencijal žena u svijetu poduzetništva, te šta žensko liderstvo predstavlja za razvoj zajednica

Dobitnica nagrade u oblasti „Transformativnog liderstva“ Sanela Prašović – Gadžo, sa članom žirija Davorinom Semenikom. UNDP

H. J. I.

16.12.2021

Konferenciju "Susreti liderki za razvoj" koja je okupila 80 žena iz svih sektora života u BiH, otvorile su Nj. E. Johana Štromkvist (Johanna Strömquist), ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini.

Tokom konferencije dvadesetak panelistica predstavilo je primjere konkretnog uticaja žena, ali i njihovog ravnopravnog učešća u rješavanju ekonomskih, socijalnih i ekoloških pitanja u njihovim zajednicama. Posebno je naglašena potreba međugeneracijskog i svako drugog oblika povezanosti, uz zajednički rad i solidarnost.

Dodijeljene su i nagrade "Liderka za razvoj" ženama koje su se istakle svojim radom. Između 12 nominovanih liderki u 4 oblasti izabrane su sljedeće dobitnice:

- Mirsada Ćulov, oblast "Dostojanstvenog rada";

- Tanja Lalović Milinković oblast "Ekonomije brige i socijalne inovacije";

- Sanela Prašović Gadžo, oblast "Transformativnog liderstva";

- Sehija Dedović, oblast "Znanja kao pokretač razvoja".

- Uvjereni smo da će dobitnice nagrada, kao i ostale liderice, nastaviti aktivno djelovati i ostvarivati pozitivan utjecaj u svojim zajednicama - navodi se u saopćenju UNDP-a.

Dobitnica nagrade u oblasti "Ekonomije brige i socijalne inovacije“ Tanja Milinković, sa gdjom Steliana Nedera, rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH - Avaz
Dobitnica nagrade u oblasti „Dostojanstvenog rada“ - Mirsada Ćulov sa NJ.E. Johanna Strömquist, ambasadoricom Švedske u BiH - Avaz
Steliana Nedera, Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH - Avaz
NJ.E. Johanna Strömquist ambasadorica Švedske u BiH - Avaz
Konferencija "Susreti liderki za razvoj" - Avaz
+2

Poslanica Saveza za bolju budućnost BiH u Federalnom parlamentu Sanela Prašović - Gadžo, inače, jedina političarka koja je dobila ovo priznajne, kazala je za portal "Avaza" da je sretna što je njen rad kao političarke i federalne zastupnice prepoznat i cijenjen.

- Nadam se da sam svojim angažmanom inicirala i druge žene da se angažuju u politici, da budu glasne i da nikada ne odustaju. Više žena na pozicijama moći znači bolje i prosperitnije društvo. Ova nagrada me obavezuje da radim još više i još bolje. Iskreno hvala organizaciji UNDP, Ambasadi Švedske i Ženskom forumu za razvoj - kazala je Prašović - Gadžo.

Poseban naglasak stavljen je na važnost uzajamnog osnaživanja liderki, potencijal žena u svijetu poduzetništva, te šta žensko liderstvo predstavlja za razvoj zajednica.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.