PREDSJEDNICA RS

Cvijanović o Tužilaštvu BiH i predmetu za protuustavno djelovanje: Niko u RS nije prekršio Ustav

Rekla da nema informacije o tome šta radi Tužilaštvo BiH, ali da zna šta rade institucije RS

Cvijanović: Nema nikakve secesije, separatizma, ugrožavanja teritorijalnog integriteta, niti narušavanja Ustava. Agencije

N. Aj. / Srna

17.12.2021

Željka Cvijanović predsjednica RS istakla je večeras da su Narodna skupština RS i druge institucije RS potpuno opredijeljene za ponašanje u skladu sa Ustavom te da je velika sramota to što se u BiH širi priča da se vode neke secesionističke aktivnosti.

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci naglasila da nema nikakve secesije, separatizma, ugrožavanja teritorijalnog integriteta, niti narušavanja Ustava.

Na pitanje da li ima informacije o tome da li Tužilaštvo BiH priprema predmet za protuustavno djelovanje, Cvijanović je rekla da nema informacije o tome šta radi Tužilaštvo BiH, ali da zna šta rade institucije RS.

- Također imam ozbiljne informacije šta piše u Ustavu BiH i ozbiljna saznanja da niko u RS, šta god da je radio u okviru NSRS, nije prekršio ni Ustav, niti se ponašao neustavno, a to znači niti da se ponašao antidejtonski s obzirom da je Ustav BiH sastavni dio Dejtonskog sporazuma - kazala je Cvijanović.

Dodala je da je Dejtonski sporazum međunarodni sporazum koji treba da se poštuje, ne treba da se iskrivi, iščaši niti da se zloupotrijebi, te konstatovala da je dolazilo do brojnih zloupotreba i manipulacija kada je u pitanju multietničnost u BiH i konstitutivnost naroda.

Cvijanović je istakla da je Ustav dao takvu političku administrativnu strukturu, ustrojstvo i uređenje BiH kojeg svi treba da se pridržavaju.

- Treba da počnemo živjeti u miru, u redu, a ne u neredu i da ispunjavamo svoje ustavne obaveze, ali isto tako i da gradimo nešto što se zove zajednička budućnost na čistim računima - dodala je ona.

Ona je naglasila da u RS znaju da čitaju šta piše u Ustavu te da, prema tome, ne postoji ništa što je usmjereno protiv BiH.

- Ali postoji ono što je usmjereno da dođe do toga da se bolje razumijemo, da postoje neki međunarodni akti, da postoje neki domaći akti konačno da preispitamo efikasnost nekih stvari šta je to najbolje za zajednički život - rekla je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.