OŠTEĆEN GRAFIT

Goran Pisić, šef policije Distrikta Brčko: Policija radi na procesuiranju više osoba nakon posljednjih izgreda

Što se tiče stanja sigurnosti, stanje javnog reda i mira je jako zadovoljavajuće na području Brčko distrikta, posebno kada pričamo o stanju kriminaliteta

N. Aj. / Anadolija

Goran Pisić, šef policije Distrikta Brčko

Foto: Andolija


Goran Pisić, šef policije Distrikta Brčko, poručio je da je stanje javnog reda i mira jako zadovoljavajuće na području Distrikta Brčko, javlja Anadolu Agency (AA).

U Brčkom je uoči neustavnog dana RS-a uništen grafit posvećen žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, a koji se nalazi na mezarju gdje su ukopane civilne žrtve rata.

- Događaj koji je privukao pažnju u prethodnih nekoliko dana jeste da je oštećen grafit posvećen žrtvama Srebrenice. I policija ima identifikaciju i radi na procesuiranju više lica. O tome u ovom momentu ne možemo govoriti. Isti takav događaj smo imali 2020. godine gdje smo procesuirali lica i oni su prekršajno kažnjeni - poručio je Pisić za AA.

Podsjetio je da "se od novembra do marta svake godine obilježavaju događaji kako u Bosni i Hercegovini, u entitetima, tako i u Distriktu Brčko koji izazivaju posebnu pažnju, a s tim nose i određene druge stvari".

Pisić je rekao da je policija Distrikta Brčko prethodnih dana, u skladu sa Zakonom o mirnom okupljanju, na osnovu prijava određenih nevladinih organizacija, odnosno organizacija koje su podnijele zahtjeve za održavanje javnih skupova, zajedno sa organizatorima ispratila te skupove.

- Ono što se dešavalo između tih manifestacija, policija je radila na identifikaciji i radi na procesuiranju lica po prekršajima iz javnog reda i mira. Činjenica je da se u zadnjih možda 15-tak dana u javnom mnijenju više provlači dezinformacija nego što su informacije. Tako da smo posljednjih dana više svojih resursa i snaga rasporedili na potvrđivanju određenih prijava, odnosno informacija koje su se na kraju ispostavljale kao dezinformacije koje mogu dovesti do uznemiravanja kako građana u Distriktu tako i van njega - istakao je Pisić.

Naglasio je da se radi o dezinformacijama u smislu da je na području Distrikta došlo do sukoba, da je na određenom području došlo do okupljanja građana, da je došlo do djelovanja određenih struktura policijskih koje nemaju pravo da djeluju na području Distrikta Brčko.

- Do toga da određene grupe ljudi se spremaju da počine neka krivična djela ili naruše javni red i mir u većem obimu. To se nije dešavalo na području Distrikta Brčko. Ono što ja mogu reći jeste da svi događaji i sve informacije, odnosno i te dezinformacije, policija redovno sačinjava izvještaje i dostavlja relevantnim institucijama - poručio je Pisić.

U sklopu policije Distrikta Brčko imaju jedan dio policijskih službenika koji rade na identifikaciji lica koje uništavaju kako ličnu tako i zajedničku imovinu.

- I u prethodnom periodu smo imali grafite koji su ostavljani na fasadama zgrada, kućama i objektima. Policija je redovno radila na identifikaciji i procesuirala takve događaje. Što se tiče stanja sigurnosti, stanje javnog reda i mira je jako zadovoljavajuće na području Distrikta Brčko, posebno kada pričamo o stanju kriminaliteta - dodao je Pisić.

NA VRH

Podijeli članak na