OGLASILI SE SAOPĆENJEM

Ministarstvo finansija BiH: Nije tačno da blokiramo izbore

Ministarstvo finansija i trezora BiH dobilo je akt iz CIK-a u vezi sa operativnim planom rashoda za prvi kvartal ove godine te dostavilo svoje mišljenje, koje je u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH

Vjekoslav Bevanda. arhiv

E. Ć.

19.1.2022

Ministarstvo finansija i trezora BiH oglasilo se nakon optužbi da sprječavaju finansiranje općih izbora u BiH. Ističu da je do Centralne izborne komisije.

Kako je navedeno u saopćenju, Ministarstvo finansija i trezora BiH dobilo je akt iz Centralne izborne komsije (CIK) u vezi sa operativnim planom rashoda za prvi kvartal ove godine te dostavilo svoje mišljenje, koje je u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, čime ne može biti spriječeno finansiranje općih izbora kako se to navodi u mnogim medijima.



Uočene nelogičnosti u dopisu CIK-a

Prema navodima u dopisu CIK-a uočene su određene nelogičnosti i nezakonitosti u planu rashoda za prvi kvartal ove godine na što je Ministarstvo finansija i trezora BiH skrenulo pozornost i tražilo od ove institucije da izmijeni operativni plan kako bi ispoštovali zakon i važeće podzakonske akate koji regulišu ovu oblast.

Medijski izvještaji u kojima se navodi kako Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu s ministrom Vjekoslavom Bevandom spriječava finansiranje pa i održavanje općih izbora daleko su od realnosti što potvrđuje i član 11. Zakona o finansiranju institucija BiH.

Član 11. Zakona o finansiranju institucija BiH

U tom članu, stav (5), piše:

- U toku trajanja privremenog finansiranja, Vijeće ministara može donijeti posebnu odluku o rashodima koji nisu bili predviđeni budžetom iz prethodne godine, s tim da rashodi institucija Bosne i Hercegovine koji uključuju rashode iz stava (2) ovog člana ne mogu biti veći od zbira prihoda koji u toku trajanja privremenog finansiranja budu prikupljeni od indirektnih poreza, vlastitih prihoda i prenesenih sredstava.

Rashodi po ovom osnovu odobravaju se u skladu sa odredbama člana 17. ovog zakona kojima je propisano korištenje tekuće rezerve.

CIK, kao i sve druge institucije, dužni su ispoštovati važeće instrukcije u planiranju svojih rashoda u vrijeme privremenog finansiranja, a obaveza Ministarstva finansija i trezora BiH je da svojim mišljenjem upozori na sve aktivnosti koje nisu u skladu sa zakonskim propisima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.