NAKON SKANDALOZNIH IZJAVA

Dragan Jurković, načelnik Neuma, za "Avaz": Niti mogu, niti hoću da zabranim prodaju objekata po nacionalnosti, to je suludo!

Sve i da hoću, niti imam uporište ni u zakonu ni nigdje a niti sam osoba koja želi neke konflikte

Načelnik Neuma Dragan Jurković. Agencije

Piše: N. Aj.

17.3.2022

Nakon što je Udruženje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB-podružnica Neum izdalo saopćenje u kojem se navodi njihova "velika podrška načelniku općine u borbi protiv prodaje objekata u Neumu s kojom se mijenja nacionalna struktura stanovništva", zatražili smo komentar načelnika Neuma Dragana Jurkovića.

Okarakterizirana je kao skandalozna najava potencijalne zabrane Bošnjacima da kupuju nekretnine u Neumu.

Pogrešna intepretacija

Sjednica ovog udruženja održana je 15. marta, a načelnik Jurković bio je prisutan.

Međutim, za portal "Avaza" rekao je da je pogrešeno intepretirano te je potvrdio prisustvo na toj sjednici.

- Razlog je bio da se uvedu izbori unutar Udruge i izabere novo rukovodstvo. To je bio moj razlog i prisustva na toj sjednici. Ovaj drugi dio mislim da bi trebali komentirati ovi koji su to poslali odnosno sama ta Udruga - rekao je Jurković.

Dodao je da dio koji se odnosi "na neku zabranu, to je, prema mom mišljenju, suludo."

Neko je to iskoristio

- Sve i da hoću, niti imam uporište ni u zakonu ni nigdje a niti sam osoba koja želi neke konflikte. Oni koji me poznaju znaju da sam osoba koja je više sklona dijalogu a nikako nekim radikalnijim opcijama. Ne stojim iza toga kao načelnik, niti ja nekome ništa branim niti ću braniti ubuduće.

Neko je to iskoristio na ovaj ili onaj način, kriva intepretacija. Vjerovat ću da je to dio toga. Da, jesam bio na sjednici zbog održavanja izbora unutar Udruge. A sada iskoristiti načelnika za neke borbe, to ne znam. Zasigurno, ponavljam, ja ne stojim iza toga, iza bilo kakvih zabrana, uvjetovanja neke nacionalne strukture. Ne možemo zabraniti bilo kome bilo šta. To zakonski nema podršku, a ne dalje. Ne želim da se moje ime u tom kontekstu uzima - istakao je Jurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.