BORBA ZA PRAVA

Radnici BHRT-a: Posebno hvala zastupnicima Saneli Prašović-Gadžo i Irfanu Čengiću

Dok državni poslanici, koji trebaju riješiti problem nefunkcionisanja Zakona o javnom RTV sistemu redovno primaju platu za svoj nerad, radnicima BHRT-a je pravo na zarađenu platu uskraćeno, navodi se

Sa protesta radnika BHRT-a. Avaz

N. Aj.

1.4.2022

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahvaljuje se Parlamentu FBiH, oba doma, na usvojenoj rezoluciji, kako bi se deblokirao rad BHRT-a i radnici primili zarađene plaće. 

- Posebno se zahvaljujemo predlagačima rezolucije zastupnicima Saneli Prašović-Gadžo i Irfanu Čengiću.

Pozivamo Poresku upravu FBiH da poduzmu sve radnje kako bi se odblokirao račun naše kuće i radnici dobili plaće. Apelujemo na sve organe vlasti da Poreska uprava FBiH ne provodi daljnje represivne mjere prema BHRT-u, odnosno skidanje novca sa računa BHRT-a, do implementacije rezolucije koju je usvojio Parlament FBiH - navodi se u saopćenju.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u smatra sramotnim što je otkazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. 

- Dok državni poslanici, koji trebaju riješiti problem nefunkcionisanja Zakona o javnom RTV sistemu redovno primaju platu za svoj nerad, radnicima BHRT-a je pravo na zarađenu platu uskraćeno.

Deblokada računa je samo djelić rješavanja problema, te Samostalni sindikat radnika u BHRT-u i dalje insistira na ostalim zahtjevima izrečenim na protestu, kao i da se maksimalno ubrzaju sudski procesi kojim bi BHRT naplatio 63 miliona konvertibilnih maraka od Radio-televizije Republike Srpske, ali i da sve nadležne institucije, ministarstva i agencije što hitnije trajno riješe problem stabilnog finansiranja BHRT-a.

Reprezentativni sindikat u BHRT-u ne odustaje od borbe za prava radnika, zarađene plate i doprinose, i bolje uslove rada - zaključeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.