ZASTUPNICA SBB-A

Prašović - Gadžo: Iznenađena sam da je SDP, koji daje izjave protiv HDZ-a, danas podržao SDA-HDZ

SDP je uvijek dežurni kritičar HDZ-a i SDA, a danas su u njihovom interesu izdali Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš"

Prašović - Gadžo: Ne znam kako u različitim stvarima se može imati istovjetan stav. Avaz

Piše: S. S.

6.4.2022

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH je usvojio Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji BiH, a ono što je izazvalo pažnju je to da je dio zastupnika SDP-a pomogao vladajućem SDA i HDZ-u usvajanje ovog Zakona. 

Odbijeno je mnoštvo amandmana, a među njima su i dva amandmana Kluba SBB prema kojim je planirano da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu umjesto 30 miliona KM dobije 27 miliona KM, a ta su se sredstva trebala preusmjeriti na Opću bolnicu "Prim. dr. Abdulah Nakaš", koja je nepravedno zanemarena i njoj su predviđena sredstva od samo 2 miliona KM.

- Nažalost SDA i HDZ su bili protiv toga, pa oni nisu dobili potrebnu većinu i nisu prošli - rekla je Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u ovom domu.

Ono što je interesantno, prema riječima Prašović-Gadžo, je to da je SDP podržao amandmane SBB-a, ali uprkos tome je dio zastupnika SDP-a podržao ovaj Zakon, iako su amandmani koji se tiču Opće bolnice odbijeni!?

- Ne znam kako u različitim stvarima se može imati istovjetan stav. To pokazuje neprincipijelnost kolega u ovom domu, a prije svega kolega iz SDP-a, koji su stali rame uz rame sa SDA i HDZ-om i pomogli im da prođe ovaj Zakon. To me iznenadilo - pojasnila je Gadžo. 

Postavljaju se pitanja: Da li je SDP preko noći zaboravio silne kritike koje su upućivali zbog zanemarivanja Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" i šta je bila cijena ovakvog glasanja?

SDP je uvijek dežurni kritičar HDZ-a i SDA, iako imaju historiju zajedničkog funkcioniranja od samostalnosti ove države, pa sve do danas. HDZ je u nedavno smijenjenoj Vladi Tuzlanskog kantona imao ministra, iako nisu bili parlamentarna stranka, dok u Kantonu 10 SDA i SDP su dio vladajuće većine, a sve pod izgovorom borbe protiv HDZ-a. 

U neuspješnom pokušaju formiranja Vlade Zeničko-dobojskog kantona od strane opozicije je najavljivano uključivanje HDZ-a, a sve "pod ciljem" izbacivanja iz vlasti SDA, a sa kojom HDZ dobro funkcioniše. Kakva je to selektivna kritika? Da li mogu stranke koje se nazivaju "izvorom svakog zla" u jednom kantonu ili po potrebi u jednom danu biti dobre, a ostatak vremena ili u drugom kantonu predmet svake kritike? 

Neprincipijelnost ili nešto drugo?

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.