NOVE SANKCIJE

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Sjedinjene Američke Države su u januaru sankcionirale Dodika

Dodik i Cvijanović. Avaz

Piše: E. T. /Reuters

11.4.2022

Velika Britanija je danas saopćila da je sankcionisala Milorada Dodika i druge političare, kako je opisala, zbog pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, javlja Reuters.

BiH prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji.

Sankcije Dodiku i Željki Cvijanović, predsjednici entiteta Republika Srpska, uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopšteno je iz Vlade.

- Ovo dvoje političara namjerno podrivaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od strane Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana - navela je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Tras (Truss) u saopćenju.

Velika Britanija je navela da je Dodik "pokrenuo akciju za povlačenje RS iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida".

Željka Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici, saopćeno je iz britanske Vlade. Šefica britanske diplomatije je podsjetila kako je Cvijanović u oktobru 2021. godine koristila svoj ured za podnošenje zakona u RS kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu.

Sjedinjene Američke Države su u januaru sankcionirale Dodika.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.