NAJSTARIJI STANOVNIK

Obilježavanje Dana pobjede u Gračanici: U 101. godini života prisustvovao partizan Hasib ef. Čamdžić

On je stigao u pratnji sina Adema i gradonačelnika Nusreta Helića

Hasib ef. Čamdžić: Najstariji stanovnik Gračanice. H. Čalić

Piše: H. Č.

9.5.2022

Deveti maj - Dan pobjede, Dan Evrope i Dan "Zlatnih ljiljana", obilježen u popodnevnim satima, u Gračanici na dva mjesta. Pooženo je cvijeće i odana počast antifašistima Drugog svjetkog rata na Spomen- kosturnici i bisti Josipa Broza Tita i na Centralnom Spomen-obilježju palim borcima Armije Republike BiH 92-95. godine.


Odbrana domovine

Na skupu se obratio Nihad Krajinović, predsjedavajući Graskog vijeća Gračanica i tom prilikom istakao:

- Sličnom scenariju, kao onom danas u Ukrajini, nakon što je fašizam ponovo donio strahote na ove prostore, kakve se nisu vidjele u Drugom svjetskom ratu, logori, deportacije, protjerivanja, masovna ubistatva civila, divjačka razaranja gradova, od 1992-92. naša domovima se našla u borbi za opstanak i očuvanju tekovina antifašizma - rekao je Krajinović.

Prisutnima se obratio i 27-godišnji Edi Planjar, sin poginulog borca Armije Republike Bosne i Hercegovine "Zatnog ljiljana", Romea Panjara koji je život dao u pobjedi na Visu 7. avgusta 1994. godine.

 -Tih odsudnih dana i godina, naši hrabri borci, nošeni patriotizmom stali su u odbranu naše domovine, koja danas nije savršena, ali je naša. Na te borce koje su rodile majke i očevi, a i mene je jedna takva majka rodila, trebamo biti ponosni i nikada ne zaboraviti njihovu žrtvu, rekao je mladi magistar ekonomije, uposlenik firme "Plamigo" u Gračanici Edi Planjar.



Nastariji stanovnik Gračanice

Zanimljivo je da je na obilježavanje značajnih datuma u pratnji sina Adema i gradonačelnika Nusreta Helića, u 101. godini stigao najstariji stanovnik Gračanice Hasib ef. Čamdžić, partizan, patriota, koji je među prisutnima izazvao oduševljenje, jer pored njega, od živih partizana ostala je još Ankica Stjepanović, koja zbog bolesti nije došla na manifestaciju.

 - Dobro sam, zdravlje je uglavnom podnošljivo. Vuklo me je nešto da dođem na ovu svečanost, jer vidim i čujem šta se u svijetu dešava. Naša domovina je podnijele teške ofanzive u drugom Svjetskom ratu i strahote u agresiji na BiH, ne ponovilo se nikada i nikome - rekao je ef. Čamdžić za portal "Avaza".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.