POSKUPILI TROŠKOVI

Direktor kineske firme potvrdio: Rekonstrukcija tramvajske pruge bit će skuplja

Uopćeno govoreći, povećanje cijene je uzrokovano mnogim faktorima, posebno zbog više sile, rekao je Liu

Trenutno je teško procijeniti sve troškove zbog kontinuiranih i svakodnevnih promjena cijena. Avaz

A. Č.

26.5.2022

Direktor kineske kompanije Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd., (CSI) Liu Rucheng potvrdio je da će poskupjeti troškovi rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu.

- Da, istina je. Prema FIDIC-u (Podklauzula 13.8 Prilagođavanja za promjene u troškovima), iznosi koji se plaćaju Izvođaču će se prilagoditi povećanju ili padu cijene rada, robe i drugih inputa u radu, dodavanjem ili smanjenjem iznosa. Zbog uticaja međunarodnih previranja, dolazi do velikog povećanja cijene rada i robe. Izvođač ima pravo da primijeni korekciju cijene prema ugovorenim uslovima, kazao je Liu Rucheng za Raport.

Dodao je da je trenutno je teško procijeniti sve troškove zbog kontinuiranih i svakodnevnih promjena cijena na međunarodnom tržištu, a na pitanje što utiče na povećanje cijene odgovorio je:

- Uopćeno govoreći, povećanje cijene je uzrokovano mnogim faktorima, posebno zbog više sile. Na primjer, pandemija COVID-19 i nedavna nepredvidiva situacija u Ukrajini. Sve je to dovelo do nestašice sirovina i povećanja troškova proizvodnje i transporta. U međuvremenu rastu i troškovi života, što utiče na cijenu radova.


Rok neće biti probijen

Rucheng je negirao navode u medijima će biti probijen rok za rekonstrukciji tramvajske pruge.

- Prema našem trenutnom rasporedu projekata, rok neće biti probijen. Lot1 i Lot2 će biti završeni do kraja augusta, što je značajna prekretnica za ovaj projekt - kazao je.

Povodom prašine u medijima koja se digla zbog nedostupnosti javnosti dijelova ugovora sa Vladom Kantona Sarajevo, Rucheng je kazao da da su dosadašnje informacije koje je zainteresovanim medijima dostavilo Kantonalno ministarstvo prometa dovoljne da izađu u susret građanima i javnosti, jer sadrže sve tražene informacije.

20,4 miliona eura vrijedan ugovor

- Podaci u Predmjeru radova koji su sastavni dio potpisanog ugovora su poslovna tajna i povjerljivi podatak Izvođača i njihovo objavljivanje u javnosti može dovesti Izvođača u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju. Ukoliko se javnosti otkrije detaljna jedinična cijena i način obračuna cijene materijala i ugradnje, svaki konkurent bi mogao predvidjeti budžet izvođača za svaki budući projekat. 

Objava tenderske ponude i potpisanog ugovora od strane ponuđača ne sadrži druge dodatne informacije koje nisu sadržane u već dozvoljenoj javno objavljenoj dokumentaciji, rekao je između ostalog direktor kompanije Shandong International Economic & Technical Cooperation Group Ltd., (CSI) Liu Rucheng.

U junu prošle godine, vlasti Kantona Sarajevo dodijelile su 20,4 miliona eura vrijedan ugovor konzorciju China Shandong International Economic & Technical Cooperation Group i China Railway No.10 Engineering Group Co, CREC 10 za rekonstrukciju tramvajske pruge u Sarajevu. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.