HISTORIJSKI DAN

Bivši reis Cerić: Moram se zahvaliti mom bratu Fahrudinu Radončiću, da on nije razumio moj govor, ne bi bilo ove zgrade

On je to jako dobro razumio, naveo je Cerić za Radončića

Piše: D. H.

28.5.2022

Na otvaranju nove zgrade rijaseta Islamske zajednice u BiH govor je održao i bivši reis Mustafa ef. Cerić. Na početku govora Cerić se zahvalio aktuelnom reisu Huseinu ef. Kavazoviću što je ovaj projekat dočekao svjetlo dana.



Radončić i Cerić: Inicijatori gradnje zgrade Rijaseta IZBiH. Avaz

Nije ovo moja palata

- Želim tebi reise da zahvalim osobno. Jer znam koliko si brinuo iz Tuzle o tome kad će početi i kad će završiti. Evo dočekao si i ti, dočekao sam i ja. Čestitam Islamskoj zajednici, čestitam našem narodu, čestitam državi Bosni i Hercegovini što je dobila reprezentativnu zgradu, zdanje Islamske zajednicu u BiH nakon 100 godina. Malo je reći da je ovo jedan od mojih najsretnijih dana u životu. Ovo me podsjeća na kordobskog kralja koji je izgradio most u Kordobi, pa su ga optužili da je on to izgradio zato što voli loviti preko rijeke. Njega je to toliko pogodilo, da se zarekao da nikad preko tog mosta neće preći da bi dokazao da to nije tako. Ja se nalazim u sličnoj situaciji, jer zahvaljujući Allahu i mom nasljedniku hadži reis efendiji Kavazoviću, ja ne moram to dokazivati, evo zato sam došao da budem s Vama danas, jer su i mene optuživali da ja sebi pravim palatu. Evo, sada ih molim da dobro čuju i vide, nije to moja palata, ovo je zdanje Islamske zajednice gdje će stolovati naš reis-ul-ulema od sada do sudnjeg dana. Akobogda – naveo je reis.

Cerić je iskoristio priliku i da se posebno zahvaliti Fahrudinu Radončiću bez koga, naveo je, ne bi bilo ni ove zgrade.

- Ne mogu, a da ne kažem, halalit će meni moj hadži-reis efendija Kavazović, s njegovim izunom (dopuštenje, op. a.), rekao je, pitao sam ga, kaže može - moram se zaista zahvaliti mom bratu Fahrudinu Radončiću. Nećete mi zamjeriti što ću reći da on nije razumio moj govor, ne bi bilo ove zgrade. On je to jako dobro razumio. Ne mogu a da ne spomenem ovdje našeg dragog prijatelja iz Libije, živ je, preživio je sve, doktora Ahmeda Šerifa. On je dao prilog, naravno, uz dozvolu Muamera Gadafija, da završimo prvu fazu.


Erdoanov amanet

Posebne zahvale i pozdrave Cerić je prenio turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoanu.

- A za ovo što je dovršeno, želim zamoliti naše prijatelje iz Turske da prenesu kahriman Redžepu Tajipu Erdoanu, kada kažem da je Alija ovdje i sluša nas kada kažemo da svjedočimo da je ispunio svoj emanet koji je dao Aliiji na ovom primjeru, ali nemojte da mu ne prenesete ovo. Ovo je primjer da Erdoan ispunjava svoj emanet. Žao mi je što ovo nije doživio Sulejman-efendija Tihić koji je obećao da će dati svoju plaću za ovo. Kako rekao, tako uradio. Ovo posebno naglašavam, jeste uradio - kazao je Cerić.

Na kraju je Cerić proučio dovu koju je sam napisao posebno za ovu priliku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.