DOM NARODA FBIH

Džambas i Marić: Raspravljamo o reviziji od strane Agencije koja pravno ne postoji

Kada se obraćate, shvatite da se obraćate zakonodavnom tijelu i da postoje zakoni, datumi kad nešto važi, kad nešto ne može da važi, rekla je Džambas direkoru Agencije za reviziju privatizacije

Zdenka Džambas i Zvonko Marić uputili kritike na račun Agencije za reviziju privatizacije. SCREENSHOT

Piše: S. S.

9.6.2022

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije su primili k znanju informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za period 2020. godine, koju je izvršila Agencija za reviziju privatizacije. Zdenka Džambas (HDZ) i Zvonko Marić (SBB) su rekli da je riječ o reviziji Agencije koja pravno ne postoji.

Zdenka Džambas (HDZ BiH) je uzela riječ na ovoj tački:

- Pitala sam ovo i na klubu. Kako su prošla četiri preduzeća , bez obzira na princip koji neko ima ili nema, a to su preduzeća koja posluju pozitivno i pune budžet, a mi smo ih danas oborili. Što se tiče ove tačke radi se o izvještaju koji se bazira na zakonu iz 2012. godine, a novih izmjena nakon toga nema, ova bitna Agencija još našoj komisiji, koja se bavi time šta se desilo u dva preduzeća duhanske industrije u Sarajevu i Mostaru, nije dostavila izvještaj, ali ta Agencija je prestala da važi. Ta Agencija za reviziju privatizacije je trebala da u roku od pet godina izvrši reviziju privatizacije svih privrednih društava i banaka, a ona to nije uradila. 2017. se pokušao promijeniti zakon, a to nije urađena. Prema tom zakonu ova Agencija ne postoji i revizorski izvještaj takve Agencije prema Zakonu ne vrijede - rekla je Džambas.

Zakon iz 2012. godine

Vedad Duraković, direktor Agencije za reviziju privatizacije, je uputio odgovor Zdenki Džambas.

- Mi radimo prema zakonu iz 2012. godine, a Vlada FBiH je oformila Agenciju tek 2014. godine, a 2015. se trebala konsolidovati i donijeti podzakonske akte, odrediti sjedište Agencije i zaposliti revizore. Sve je to u roku urađeno u martu 2015. godine. 2015. godine Vlada Federacije BiH je donijela moratorij na zapošljavanje i mi smo imali samo dva revizora sve dok Predstavnički dom i ovaj dom nisu donijeli zaključke da se ide u izmjene i dopune zakona kako bi se Vladi naložilo da zaposli dodatne revizore. To je bila 2016. godina. 2019. je usvojen jedan amandman na Predstavničkom domu, a ovaj dom nikad nije to stavio u proceduru. Ovo su fakti. Ovo što ste rekli za sud ne stoji. Uostalom u zakonu ne stoji šta će biti nakon tih pet godina, da li se gasi - kazao je Duraković.

Odgovorila je Džambas.

- Kada se obraćate, shvatite da se obraćate zakonodavnom tijelu i da postoje zakoni, datumi kad nešto važi, kad nešto ne može da važi. Ja se više obraćam Vladi. Ona to prihvata, ona dirigira tom Agencijom, dakle radi nezakonito. Kako Vlada pušta ja to ne znam? Ona četiri produzeća rade po zakonu, ostvaruju dobit i mi smo ih oborili, pa mi smo dužni da kažemo kad nešto nije po zakonu - poručila je.

Obratio se i Zvonko Marić:

- Razumijem kolegicu Džambas, ona ukazuje na nešto što bi trebao član zakonodavnog tijela da kaže, kao da je to da ta Agencija ne postoji. Vi spočitavate da Dom naroda u ladici drži neki zakon, ja razumijem i tu vrstu primjedbi, ali činjenica i fakt je ono što kaže kolegica Džambas. Nećemo mi sad istraživati zašto to stoji u ladici. Činjenica je da ta Agencija ne postoji. Slušali smo i o besmislenom Zavodu za zapošljavanje. Ja ne znam koga je taj Zavod zaposlio. To je svojevrsna obmana. Mi slušamo da niko od tih kompanija nije dobio podršku i šta sada? Zavod za zapošljavanje nije nikog nije zaposlio. To nigdje na svijetu nema, on može da posreduje ili da ima evidenciju. Mi o apsurdima raspravljamo, uključujući i Vašu Agenciju koja ima sumnjivi pravni status. Nemate se šta ljutiti, to je činjenica. Nemamo šta raspravljati o nečemu što ne postoji. Cijenite samo ignorantski odnos, nijedna diskusija nije bila. Jasno je šta mislimo o tim stvarima - rekao je Marić.

Okvirni budžet FBiH

Delegati su na današnjoj sjednici primili k znanju i dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2023. godina i 2022. – 2024. godina, Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica i godišnji plan zaduživanja FBiH za 2021. godinu.

Oboren je Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu. Za njeg su glasala 22 delega, pet je bilo suzdržanih i šest protiv.

Delegati su, također, primili k znanju informaciju o revidiranom revidirani godišnjem planu zaduživanja za 2020. godinu, te informaciju o Srednjoročnoj strategiji razvoja poljoprivrednog sektora u Federaciji Bosne i Hercegovine (2015. – 2019., produžena do kraja 2021. godine) i njenoj primjeni u 2022. godini.

Primljena je k znanju informacija  o vanjskom i unutrašnjem dugu Federacije Bosne i Hercegovine za period do kraja 2019. i 2020. godine

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.