INSPEKCIJSKI NADZOR

U kontroli poreznih obveznika izrečene kazne od 264.650 KM

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine. AVAZ

A. O.

17.6.2022

Provodeći aktivnost inspekcijskog nadzora, inspektori Porezne uprave Federacije BiH su na području Federacije BiH dana 16. juna 2022. godine izvršili ukupno 196 brzih kontrola takozvanih akcija, u cilju suzbijanja sive ekonomije i spriječavanja rada na crno. 

Kontrolama su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, građevinarstva, priređivanja igara na sreću klađenjem, ugostiteljstva i ostalih uslužnih djelatnosti.



Prekršajni nalozi

U izvršenim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su ukupno 79 neprijavljenih radnika, 69 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 13 objekata koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 11 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja nadležnog organa zapečaćeno je 27 poslovnih objekata. 

U 106 kontrola izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 264.650,00 KM.


Inspekcijski nadzor

U 1 slučaju, zbog ometanja inspektora u vršenju službene radnje, inspekcijski nadzor je završen uz asistenciju policije.

Kontrola zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanje sive ekonomije bit će nastavljena i u narednom periodu. Porezna uprava poziva građane, ako imaju saznanja o radu na crno, ali i drugim nepravilnostima, da prijavu anonimno dostave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.