PRED SJEDNICU PARLAMENTA

Prašović Gadžo: Klub SBB-a predlaže vanredno usklađivanje minimalnih penzija od 5 posto

Klub SBB-a će predložiti još jedan zaključak kojim će se od Vlade FBiH tražiti hitno sredstva za obnovu Partizanskog groblja u Mostaru te postavljanje videonadzora

Sanela Prašović-Gadžo: Predlažemo hitnu obnovu Partizanskog groblja u Mostaru. AVAZ

Piše: S. Spahić

28.6.2022

Zastupnica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo najavila je za portal "Avaza" da će na današnjoj sjednici ovog doma klub SBB-a predložiti dva zaključka, od kojih se jedan odnosi na obnovu Partizanskog groblja u Mostaru, a drugim se zahtjeva vanredno usklađivanje penzija od pet posto za penzionere sa minimalnim penzijama, kako bi se olakšao život najugroženijih kategorija u vremenu poskupljenja cijena.

- Od Vlade FBiH se zahtijeva da u što kraćem roku razmotre mogućnosti i poduzmu aktivnosti na uspostavljanju fizičkog osiguranja ili sistema video-nadzora na lokaciji nacionalnog spomenika BiH - Partizanskog spomen-groblja u Mostaru - rekla je Prašović-Gadžo.

Partizansko groblje u Mostaru

U obrazloženju se navodi da je temeljem informacija objavljenih u printanim i elektronskim medijima, a koje se tiču vandalskog uništavanja nacionalnog spomenika Graditeljske cjeline Partizansko spomen-groblje u Mostaru, kada je polomljeno i uništeno oko 700 ploča, neophodno poduzimanje hitnih mjera u roku od 30 dana na sanaciji oštećenja i sprječavanju daljnjih vandalskih aktivnosti.

- Kako je Vlada FBiH dužna osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnog spomenika, neophodno je da u ovom slučaju hitno reaguju i poduzmu sve potrebne radnje na sanaciji i organizaciji zaštitnih aktivnosti Partizanskog spomen-groblja u Mostaru - kaže Prašović-Gadžo.

Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, Partizansko spomen-groblje u Mostaru je svjedočanstvo antifašističkom otporu građana Mostara, te odbrani civilizacijskih i demokratskih vrijednosti i kao takav ovaj spomenik mora biti sačuvan.

- Zbog poskupljenja cijena osnovnih životnih namirnica, što predstavlja iznimno opterećenje za građane, a posebno za penzionere, mi ćemo tražiti od Vlade Federacije BiH da hitno i bez odlaganja izvrši vanredno usklađivanje minimalne penzije u iznosu od pet posto i da se obračun počne primjenjivati od avgusta 2022. godine. To znači da bi najugroženiji, a to je svakako populacija penzionera i to oni sa minimalnom penzijom, dobili određeno olakšanje. Mogli smo ići sa većim procentom, međutim njih je 220.000 u FBiH, pa kad smo izračunali koji je to iznos odlučili smo se ipak za ovaj iznos od pet posto - pojašnjava Prašović-Gadžo za portal "Avaza.

Kako kaže, ako bude novih poskupljenja nije isključena opcija ni novih inicijativa u narednih mjesecima za povećanje.

Zaključak SBB-a. AVAZ

SBB-ovi ministri među najučinkovitijim

Govorila je i o izvještaju Vlade FBiH za prošlu godinu. 

- Kada pogledate izvještaj i procente, sva četiri SBB-ova ministra su odlično radili svoj posao, imaju izuzetnu učinkovitost i oni su među sedam najučinkovitijih ministara. Stoga nema razloga da SBB ne podrži ovaj izvještaj. Ono što je sigurno da nećemo podržati izvještaj Fonda za zaštitu okoliša. Nismo zadovoljni kako su radili, mnoge greške su napravljene, sredstva nisu adekvatno usmjerena, dio nije uopće usmjeren. 

Pitali smo i koja je svrha raspravljanja o izvještajima za 2020. godinu, zašto toliko kasne izvještaji:

- Na zadnje dvije sedmice sam zatražila da se dostavi izvještaj o radu RTV FBiH za 2020. i 2021. godinu. Na to se menadžment oglušio i ne žele da dostave te izvještaje još uvijek. Ako zastupnici ne traže izvještaje rijetko ti izvještaji budu i dostavljeni, čast izuzecima. Ovo je samo jedan primjer. Drugi razlog je što je mene kao zastupnika dočekalo 2018. godine jeste da prošli saziv ovog doma nije neke izvještaje dostavljao na dnevni red, pa smo mi raspravljali o nekom izvještaju, čini mi se, za 2014. godinu, što je apsurdno - zaključila je Prašović-Gadžo za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.