DAN SJEĆANJA U RUDOM

Sanela Prašović Gadžo za "Avaz": Olakšajmo bol porodicama koje još tragaju za kostima najmilijih

Za njih 51, od ukupno 101 Bošnjaka koji je ubijen u Rudom, još uvijek se traga, kazala je Prašović Gadžo

Prašović Gadžo: Pozvala na što brži pronalazak posmrtnih ostataka žrtava. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

30.7.2022

Obilježavanju Dana sjećanja u Rudom, pored ostalih, prisustvovala je i predsjednica Kluba zastupnika SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sanela Prašović Gadžo. Sa članovima porodica ubijenih ona je, bacanjem cvijeća u Lim i polaganjem buketa u Memorijalnom centru Staro Rudo, odala počast žrtvama.


Svake godine dolazi

- Ovdje sam u ime Parlamenta FBiH, kao članica kolegija, a porodica Gadžo je iz Rudog. Nedaleko od Memorijalnog centra je kuća moje porodice i moja je obaveza da budem tu. Porodično svake godine dolazimo - kazala je za portal "Avaza" Prašović Gadžo.

Ona je danas pozvala na što brži pronalazak posmrtnih ostataka žrtava, čije porodice već tri decenije ne znaju potpunu istinu i nemaju mezar na kojem mogu proučiti Fatihu.


Obaveza i dužnost

- Pozivam Institut, Tužilaštvo BiH, građane srpske nacionalnosti koji žive ovdje u Rudom da pomognu porodicama čiji su najmiliji ubijeni na brutalan način, odvedeni od svojih kuća i pogubljeni. Za njih 51, od ukupno 101 Bošnjaka koji je ubijen u Rudom, još uvijek se traga.

Pozivam ih i molim da ako imaju neke informacije da ih ustupe Tužilaštvu, Institutu ili porodicama kako bismo olakšali bol porodicama koje su izgubile svoje najbliže. Mislim da je to obaveza i dužnost svakog od nas. Ako treba da molimo, ja ću danas da molim da dobijemo te informacije - poručila je Prašović Gadžo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.