SDP O RESURSIMA

Imamović: U Trnovu 60 puta vrijedi jedan čovjek više nego u Tuzli i Zenici

Odredili su komisiju, vrlo široke kriterije i onda su to podijelili po izrazito političkoj podobnosti, rekao je Imamović

Piše: A. Ovčina

23.8.2022

Sa današnje konferencije za medije - Avaz
Konferencija na temu "Politička diskriminacija Vlade FBiH" - Avaz
Ernest Imamović - Avaz
Nusret Helić - Avaz
Nusret Helić - Avaz
+5

Konferencija za medije Socijaldemokratske partije BiH (SDP) održana je danas na temu “Politička diskriminacija Vlade Federacije BiH”.

Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. 

Konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić i načelnik Općine Ključ Nedžad Zukanović.

- Mi govorimo u ime građana. Ovaj put, na ovoj press konferenciji, nećemo samo u ime građana gradova čiji smo gradonačelnici, već i drugih građana u Federaciji koji su žrtva zaista očigledne političke diskriminacije - kaže Imamović.


Raspoređivanje sredstava

- Vlada FBiH je dijelila nešto blizu 30 miliona. Odredili su komisiju, vrlo široke kriterije i onda su to podijelili po izrazito političkoj podobnosti. Ako je u nekoj općini ili gradu načelnik ili gradonačelnik iz SDA ili HDZ-a, dobivena su sredstva, a ako nije, ako je bilo koja druga opcija uslijedila je strašna, gruba politička diskriminacija - rekao je Imamović.

- Evo primjer. Da ne bude prvo SDP. Ispalo je da je u Cazinu 2 KM po stanovniku. U Tuzli 2 KM po stanovniku. U Zenici 3 KM po stanovniku, u Gračanici 4, u centru Sarajeva 6 KM. U Trnovu 124 KM. Tamo 60 puta više vrijedi čovjek nego u Tuzli ili Zenici - rekao je Imamović.

Nakon njega se obratio gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

- Kriteriji koji su postavljeni, postoje neke komisije i koji raspoređuju sredstva koja su od građana, ona se građanima vraćaju neravnopravno. U Gradu Goražde postoje tri lokalne zajednice, Foča u Federaciji, Pale u Federaciji i Grad Goražde - izjavio je on.


Zastupanje građana

Nusret Helić kazao je izjavio da je ovo politička diskriminicija da dijele građane na "ove ili one".

- Tamo u sredinama gdje su "Zeleni", gdje su "Crveni" dobili su znatnija sredstva bez ikakvih kriterija - kazao je on.

Dodao je da se sa tim neće nikada pomiriti. Pomenuo je i transfere koji su podjeljeni općinama i gradovima u istom iznosu od po 125.000 za otklanjanje posljedica Covida.

- Nije isto u Tuzli, nije isto u Gračanici, niti tamo gdje ima 5.000 stanovnika - rekao je on.

Nedžad Zukanović složio se s kolegama i istakao da kao Općina traže je sistem gdje bi se drugačije radilo.

- Treba biti solidaran u svakoj prilici. Bez jednog kvalitetnog sistema imat ćemo uvijek ovakva dešavanja - rekao je Zukanović.

Dodao je da se ova sredstva ne daju ni načelniku niti gradonačelniku, već građanima. Istakao je da se sve gleda kroz političku prizmu, ko je koje boje i kome pripada.

- Niko ne govori o zastupanju građana. Ja ako dolazim iz Ključa, ja zastupam sve građane Ključa - kazao je Zukanović. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.