SAOPĆENJE

Sabina Ćudić: Prijateljstvo Bakira i Erdoana na štetu Bosne i Hercegovine

Sličnosti između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika kada je u pitanju snishodljivost i jednog i drugog prema Erdoanu je fascinantna

Sabina Ćudić: I Dodik i Izetbegović neskriveno veličaju Erdoana. FACEBOOK

S. S.

8.9.2022

Posjetu Redžepa Tajipa Erdoana, predsjednika Republike Turske regiji, s posebnim otklonom ka odnosima Turske i Bosne i Hercegovine, komentarisala je Sabina Ćudić, predsjednica Glavnog odbora Naše stranke.

Njeno saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Sličnosti između Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika kada je u pitanju snishodljivost i jednog i drugog prema Erdoanu je fascinantna, a u oba slučaja na štetu Bosne i Hercegovine. I jedan i drugi ga neskriveno veličaju časteći ga epitetima velikog državnika.

Srbija ima benefite od Turske

S jedne strane, iako po Bosnu i Hercegovinu štetna, Dodikova servilnost je jasna i u službi je velikosrpskog državnog projekta. Općepoznati su benefiti koje Srbija ima od Turske a koji su na sastanku Erdogana i Vučića objelodanjeni. Trgovinska razmjena između Srbije i Turske dosegla je pet milijardi eura godišnje, turske kompanije zapošljavaju oko 10.000 građanki i građana Srbije, a turske investicije su u stalnom porastu i odnose se na projekte od obnove kulturno-historijskih spomenika do izgradnje saobraćajnica. S pravom je Vučić odnose Srbije i Turske nazvao zlatnim dobom.

S druge strane, i Izetbegović je odnose Turske i BiH nazvao najboljima što odnosi dvije države mogu biti. Da to nije tako svjedoči Srbija jer su odnosi nje i Turske očito bolji od odnosa od BiH i Turske. Turska se ne nalazi ni u prvih 10 investitora u Bosni i Hercegovini i to kad se uzme period od 1994. do 2020., period od 26 godina građenja prijateljstva. U prošloj godini izvoz iz Bosne i Hercegovine u Tursku iznosio je 200 miliona eura, a iz Turske u BiH bio je tri puta veći.

Po čemu su to najbolji mogući odnosi dvije države?

Pa po čemu su to najbolji mogući odnosi dvije države? Erdaan je posjetu Sarajevu iskoristio da pomogne posrnulom Bakiru u kampanji. U njegovu korist govorio je šireći antizapadne sentimente, zavađajući nas s onim zemljama koje su sve do jedne uložile u Bosnu i Hercegovinu više nego što je to Turska uradila.

Još jednom imamo slučaj da kampanja u korist SDA ide preko leđa naših građanki i građana. Jedan od najvećih dokaza Izetbegovićeve političke nesposobnosti je činjenica da za sve ove godine prijateljstva, ili kako kaže, bratstva s Erdoanom, nije bio u stanju usmjeriti ga ka dobrobiti građana BiH, što više govori o Izetbegoviću nego o Erdoanu. Tursku, naravno, želimo za prijatelja, ali prijateljstvo BiH i Turske ne smije biti zasnovano na servilnosti već ravnopravnosti, ekonomskom partnerstvu i strateškim ciljevima - piše u saopćenju Sabine Ćudić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.