UZ PODRŠKU USAID-A

Saradnja univerziteta i studenata iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Projekat je okupio dvadesetak studenata iz oba grada, a nastao je u sklopu saradnje dva univerziteta koja je počela u martu ove godine

Studenti su najprije učestvovali u dvodnevnom modulu. PRESS SLUŽBA

A. O.

13.9.2022

Studenti iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, zahvaljujući saradnji dva univerziteta, povezali su se kroz razmjenu mišljenja i iskustva i zajedničko učenje o izgradnji mira.

Univerzitet u Sarajevu i Ured za podršku studentima (UPS!) u saradnji s Univerzitetom u Istočnom Sarajevu i Centrom za podršku studentima s invaliditetom završili su projekt „Svi za mir - Mir za sve“ kojem je cilj bio socijalno osnaživanje i osposobljavanje mladih za aktivno i demokratsko učestvovanje u društvu, te edukaciju o izgradnji mira i međusobnom razumijevanju.

Projekat je okupio dvadesetak studenata iz oba grada, a nastao je u sklopu saradnje dva univerziteta koja je počela u martu ove godine, uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Studenti su najprije učestvovali u dvodnevnom modulu unutar kojeg su realizirane teme kroz predavanja i radionice o kulturi mira i obrazovanju za mir, asertivnim komunikacijskim vještinama u funkciji prevencije konflikta i ljudskim pravima, te se upoznali s pojmovima identiteta, predrasuda i diskriminacije, uz razvoj kritičkog mišljenja.

Nakon realiziranog modula, studenti su radili istraživačke radove u timovima o temama koje su odabrali istraživati uz podršku mentorica, te ih prezentovali na zajedničkom okupljanju proteklog vikenda.

Kroz projekt „Svi za mir - Mir za sve“ studenti su naučili mnogo o izgradnji mira, a osim stečenih znanja posebno su bili zahvalni na činjenici što su se, nakon dvije godine online nastave, prvi put okupili i imali prezentacije uživo - saopćeno je iz CRS. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.