ZABRINUTI SU

UABNOR Mostar: Prošlo je tri mjeseca od vandalizma na spomeniku, ne znamo šta je s istragom

To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije, tvrde iz Udruženja

UABNOR: Imamo pravo znati dokle se došlo. AGENCIJE / FACEBOOK

A. O.

14.9.2022

Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) iz Mostara javno se oglasilo nakon što su prošla tri mjeseca od vandalskog čina uništavanja Partizanskog groblja u Mostaru.

- Danas su se navršila tri mjeseca od rušilačkog terorističkog čina na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine - Partizansko spomen groblje u Mostaru. Još nema informacija o rezultatima istrage - rekli su iz Udruženja.

U saopćenju navode da nisu i ne mogu biti zadovoljni saopćenjem da je istraga u toku i da je tužilaštvo formiralo predmet. 


- Imamo pravo znati dokle se došlo, jer rušilački pohodi na ovaj spomenik traju previše dugo, traju punih 30 godina i kontinuirano je istraga u toku. Tim više što je policija u nekim kasnijim slučajevima u gradu vrlo efikasno i vrlo brzo otkrila i privela izvršioce. To nas navodi na sumnju da u slučaju terorističkog čina na Partizansko spomen groblje postoje opstrukcije i nedostatak volje da se sve riješi ili možda tragovi vode do “nedodirljivih” pa istraga namjerno tapka u mjestu, kao i prethodnih trideset godina”, stoji u današnjem saopštenju UABNOR-a iz Mostara.

Iz ovog Udruženja insistiraju da javnost bude upoznata sa svim relevantnim informacijama o počiniocima, jer, kako kažu, stanje šutnje unosi nemir i stvara atmosferu nepovjerenja u gradu, što nikome normalnom ne odgovara, izuzev, ako i to nije dio predizborne kampanje.

Ukratko, ponovili su, insistiraju na hitnom informisanju javnosti o toku i rezultatima istrage.


- Tim više što je, podsjećamo, par dana nakon uništavanja ovog bisera graditeljske baštine izjavu dao Slađan Bevanda, ministar u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK - napominju iz Udruženja.

Tvrde da je tom prilikom ministar rekao sljedeće: “MUP svaki put reaguje na pravi način i pronađe počinioce, a na drugima je da to procesuiraju”. Onda je još ponovio: “Počinioce uvijek pronađemo i dovedemo pred lice pravde”, te je dodao: “MUP HNK časno i pošteno radi svoj posao”.

- Ako je ministar govorio istinu, insistiramo da o svim rezultatima istrage HITNO upozna javnost. U protivnom postaje saučesnikom, jer 90 dana šutnje je previše. Ministre, progovori ili odstupi - poručili su.

Podsjetimo, 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru devastirano je u junu ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.