ŠTA KAŽE IZBORNI ZAKON BIH

Evo koji je rok izabranim zvaničnicima za prihvatanje ili odbijanje mandata

Ukoliko neko od kanidata ko je dobio mandat se odluči na odbijanje mandata njegovo mjesto će popuniti sljedeći kandidat sa liste njegove stranke koji je dobio mandat

Funkcioneri imaju rok od 7 dana od dobijanja izjave. Damir Hajdarbasic / PIXSELL

S. S.

4.11.2022

Kandidati koji su dobili mandat, bez obzira na to da li su dobili direktan ili kompenzacijski mandat, dužni su potpisati izjavu o prihvatanju ili odbijanju mandata.

- Izabrani nosilac mandata, izabran na neposrednim i posrednim izborima, dužan je da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija BiH u roku od sedam dana od prijema izjave - piše u članu 1.3.a, stavka 2 Izbornog zakona BiH. 

Ukoliko neko od kanidata ko je dobio mandat se odluči na odbijanje mandata njegovo mjesto će popuniti sljedeći kandidat sa liste njegove stranke koji je dobio mandat.

- Mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci, koaliciji ili listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi. Mandat ne može prestati osim u zakonom predviđenim slučajevima - navodi se u Izbornom zakonu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.