ZA 2,25 MILIONA KM

Elektroprivreda RS kupuje propali hotel ruskog oligarha u Rudom

Ovu odluku donio je Nadzorni odbor preduzeća i uputio je skupštini akcionara na usvajanje koji bi trebao da je usvoji na skupštini koja će se održati 28. novembra

Novac bi prema prijedlogu odluke o kupovini, trebala da obezbijedi Elektroprivreda RS. Turizamrudo.com

H. J. I.

23.11.2022

Hotel "Comsar" u Rudom, u vlasništvu ruskog oligarha Rašida Serdarova kupit će preduzeće "Hidroelektrane na Drini", otkriva portal CAPITAL.

Ovu odluku donio je Nadzorni odbor preduzeća i uputio je skupštini akcionara na usvajanje koji bi trebao da je usvoji na skupštini koja će se održati 28. novembra.


Hotel zatvoren od novembra 2018. godine

Hotel će biti plaćen 2,25 miliona KM, odnosno onoliko koliko je kompanija "Comsar", a koja ga pokušava prodati već duže vrijeme, tražila.

Novac bi prema prijedlogu odluke o kupovini, trebala da obezbijedi Elektroprivreda RS.

- Sredstva za predmetnu kupovinu udjela će se obezbjediti iz ukupnih potraživanja od matičnog holdinga. Za potpisivanje Ugovora o kupovini ovlašćuje se direktor Nedeljko Perišić i v.d. izvršnog direktora za investicije i razvoj Lazo Čarkić - navodi se u prijedlogu odluke.

Hotel u Rudom ne radi od novembra 2018. godine. Tu godinu hotel je završio u gubitku od 284.972 KM, radnici su ostali bez posla, a 2019. godine minus je bio 197.204 KM.


"Spašavanje propalih biznisa"

U prošloj i pretprošloj godini prijavljen je gubitak od skoro pola miliona KM, dok nije bilo ni jedne marke prihoda.

Otvoren je kada je položen i kamen temeljac za hidrocentralu "Mrsovo", koja nikada nije izgrađena.

Na dobošu je bio i 2017. godine, s tim da su vlasnici tada tražili čak sedam miliona KM.

Zašto preduzeće za proizvodnju električne energije investira milione u uslužne i smještajne kapacitete umjesto u nove proizvodne pogone nije jasno jer se direktor "Hidroelektrana na Drini" Nedeljko Perišić nije javljao na telefon.

Međutim, treba imati u vidu da su najviši zvaničnici RS ranije potvrdili kako će preuzeti neke projekte koje je Serdarov započeo u RS, što može da znači da će tek uslijediti spašavanje propalih biznisa ruskog oligarha novcem građana RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.