OTKRIVAMO DETALJE

Stigli iz Dubaija, pa nestali iz sefa BBI banke: Advokat krio Titove satove od 1,2 miliona maraka!

Sarajevski advokat Zlatko Ibrišimović sarađivao s vođom narkokartela Gačaninom

Edin Gačanin i Zlatko Ibrišimović. Facebook

Piše: M. Aščić

1.12.2022

Hapšenje Sarajlije Edina Gačanina zvanog Tito u Dubaiju, kojeg američka DEA smatra jednim od 50 najvećih svjetskih trgovaca drogom, itekako je zabrinulo pojedince u BiH.


Bila potjernica

Europol je u akciji pod nazivom “Pustinjsko svjetlo” uhapsio prošle sedmice 49 osoba, među kojima je i Tito, kojeg potražuje Nizozemska zbog šverca kokaina.

No, Tito je imao saradnike u Sarajevu. Prljavi novac od prodaje kokaina ubacivao je u legalne tokove u BiH kupujući nekretnine i upumpavajući novac u pojedine firme. Sve je išlo preko Nizozemske, čiji je Gačanin, također, državljanin.

Tužilaštvo BiH sumnjiči sarajevskog advokata Zlatka Ibrišimovića, koji je imao Sky aplikaciju, da je članovima narkokartela pomogao u tome na način da je znao da je novac stečen od prodaje narkotika korišten za promet nekretnina. U to je bio uključen i njegov kum, koji je satove donio u Sarajevo.

Iako se Ibrišimović poziva na advokatsku tajnu i odnos klijent-advokat, ne ide mu u prilog činjenica da je čuvao dva Titova sata vrijedna 1,2 miliona KM (po 600.000 eura) u sefu BBI banke.

Tužilaštvo ga sumnjiči za pranje novca i da su satovi koji su stigli iz Dubaija i koje je čuvao u sefu kupljeni novcem stečenim od prodaje kokaina. Ali zanimljivo je da tokom pretresa nisu pronađeni.


Oduzet Rolex

Ibrišimović je odveo policiju i tužioce do sefa, ali je izjavio da ih je vratio. U sefu je pronađen samo jedan stari sat.

Prilikom pretresa njegovog stana pronađen je i oduzet Rolex. Za sada se ne zna kod koga su satovi završili.

No, istraga se tek zahuktala, bez obzira na to što je Ibrišimović pušten da se brani sa slobode. Tužilaštvo je u posjedu više Sky poruka,

Kokain iz Durbana

Gačanin nije samo osumnjičen za uvoz velikih količina kokaina. On je, također, osumnjičen za pripremanje uvoza blizu 8.000 kilograma sirovine za proizvodnju amfetamina.

Tereti se i da je uvezao 739,5 kilograma kokaina iz Durbana (Južna Afrika) u Roterdam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.