REAKCIJE

Huskić o posjeti iranskog ministra BiH: To je antievropska vanjska politika i nepotreban problem BiH

Jasno je da se ovdje vanjska politika vodi privatno, da gospođa Turković evidentno, a možda i uz odobrenje sopstvene stranke, a vodi neku svoju vrstu vanjske politike, rekao je Huskić

Adnan Huskić i Bisera Turković. Screenshot / Anadolija

Piše: A. Kukić

6.12.2022

Vanjska politika BiH je privatizirana, ocijenio je politički analitičar Adnan Huskić komentirajući za portal "Avaza" posjetu iranskog ministra vanjskih poslova Huseina Amira Abdulhiana (Hossein Amir Abdollahian), a s kojim se danas sastala ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Treba nemati diplomatskog takta pa organizirati ovu posjetu sada, u momentu kada se  Iran suočava sa međunarodnim pritiskom vezano za prava žena. Doduše, BiH je, kao što znate, glasala protiv Rezolucije kojom se osuđuje ovakvo ponašanje režima u Teheranu. Mislim da je pitanje posjete ministra vanjskih poslova u ovakvom momentu samo nepotreban dodatni problem. Naime, jasno je da se ovdje vanjska politika vodi privatno, da gospođa Turković evidentno, a možda i uz odobrenje sopstvene stranke, a vodi neku svoju vrstu vanjske politike - rekao je Huskić.


Sa svakim ovim korakom, dodaje, mi smo manje blizu EU.

- Radi se o jednoj antievropskoj vanjskoj politici. Trebalo bi nam biti za čuđenje da EU i dalje pokušava da s nama napravi neki aranžman i izlazi u susret, snižava kriterije jer mi ničim ne pokazujemo da smo spremni da se ozbilnije uhvatimo u koštac s procesom približavanja EU, makar u smislu usklađivanja vanjske politike. I nije tu samo gospođa Turković, sjetimo se susreta Dodika i Putina itd.. Radi se o jednoj privatiziranoj vanjskoj politici pojedinih političkih aktera koja šteti samo državi - zaključuje Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.