POZITIVAN SIGNAL

Tegeltija: Kandidatski status za BiH poruka da je zapadni Balkan na ljestvici prioriteta EU

Ovo je snažna motivacija za daljnji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH, naveo je

Tegeltija: Zadovoljan sam činjenicom da je trud BiH konačno prepoznat. Fena

H. J. I.

15.12.2022

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je, povodom dobijanja kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU, da je to pozitivan signal koji građani BiH već dugo čekaju i snažna poruka da je zapadni Balkan na ljestvici prioriteta Evropske unije, ali i snažna motivacija za daljnji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH.

Predsjedavajući Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara BiH predano radilo na ispunjavanju zahtjeva za dobijanje kandidatskog statusa, ističući da su protekle tri godine bile globalno izuzetno izazovne - od kašnjenja formiranja vlasti na nivou BiH, pandemije koronavirusa do širih geopolitičkih dešavanja i implikacija.

Istakao je da je Vijeće ministara, uprkos tome, je uspjelo realizovati značajne aktivnosti koje doprinose implementaciji 14 ključnih prioriteta, kao što je usvajanje sveobuhvatne Strategije upravljanja javnim finansijama, čime je finalizovan dugogodišnji proces njene izrade. Podsjetio je i da je Parlamentarna skupština u avgustu usvojila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, a Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Tegeltija je naveo i da je unutar BiH postignuta saglasnost i provedeni svi neophodni koraci i pregovori za pristupanje BiH Mehanizmu civilne zaštite, te da je ovaj sporazum potpisan u septembru. Nadalje, naglasio je predsjedavajući, potpisan je i ratifikovan Okvirni sporazum za IPA 3, te je sva procedura, koja podrazumijeva zajedničke napore i saradnju svih nivoa vlasti, zatim Vijeća ministara BiH, Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, realizovana u rekordnom roku, u julu i avgustu.


Predsjedavajući Vijeća ministara je istakao da je sve navedeno jasan pokazatelj da u BiH postoji volja u kontekstu procesa evropskih integracija i da postoji visok stepen saglasnosti svih nivoa vlasti po ovom pitanju.

- Iako smo očekivali da će EU ranije prepoznati napore koje je BiH ulagala, svjesni i da su neke zemlje dobile status kandidata bez ikakvih uslovljavanja, snažna motivacija za daljnji nastavak provođenja reformi čiji je cilj poboljšanje uslova života građana BiH i da je BiH dobila zasluženi kandidatski status - istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.