NIJE FORMIRAN KOLEGIJ

Prva vanredna sjednica Skupštine USK-a sazvana na zahtjev trećine zastupnika

Moram konstatovati da je Ustavom i Poslovnikom zagarantovano pravo ovakvog načina sazivanja sjednice, rekao je Jusić

Sa sjednice. FENA

A. O. / Fena

23.12.2022

Prva vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) sazvana je na zahtjev trećine zastupnika, s obzirom da zbog trenutnog nepostojanja političkog dogovora nije formiran Kolegij, kao ni izabrano skupštinsko rukovodstvo.

- Moram konstatovati da je Ustavom i Poslovnikom zagarantovano pravo ovakvog načina sazivanja sjednice. Potpisima 12 kolega ovlašten sam da sazovem prvu vanrednu sjednicu, a tih 12 zastupnika predložilo je i da upravo ja predsjedavam danas. Time je u potpunosti ispoštovana neophodna procedura - kazao je izabrani zastupnik Stranke za BiH (SBiH) u ovom sazivu i dopredsjedavajući iz prethodnog skupštinskog saziva Nisvet Jusić.


Decembarsko povećanje

Nakon usvajanja dnevnog reda, većinsku podršku zastupnika dobili su prijedlozi odluke o izmjenama i dopunama ovogodišnjeg budžeta, odnosno zakona o izmjena i dopunama Zakona o izvršenju budžeta, zatim rebalans ovogodišnjeg Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, kao i Prijedlog odluke o privremenom financiranju tog zavoda za period januar - mart naredne godine.

Premijer u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić pojasnio je da je usvajanjem ovih prijedloga, između ostalog, omogućeno već decembarsko povećanje, konkretnije izjednačavanje osnovica za platu svih korisnika kantonalnog budžeta.

- Možda je i još važnije omogućavanje nesmetanog funkcioniranja Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i redovita isplata plata zdravstvenim radnicima -  dodao je Ružnić.


Grubo kršenje Poslovnika

Predsjednik Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmin Musić apostrofirao je kako je sazivanje današnje sjednice i utvrđivanje dnevnog reda bez Kolegija i rukovodstva Skupštine, zapravo grubo kršenje Poslovnika.

- Jasno je da se sjednica na ovakav način može sazvati u situaciji kada predsjedavajući ili njegovi zamjenici ne žele ili ne mogu to učiniti, ali mi još uvijek nemamo ni izabrano rukovodstvo ili formiran Kolegij. Nismo mi jedini kanton bez trenutnog političkog dogovora o formiranju vlasti, još pet kantona je u takvoj situaciji. Međutim, svi oni su formirali klubove naroda, izabrali rukovodstvo i osigurali legitiman način rada. Ovo što se kod nas radi potpuno je neustavno, protivno Poslovniku. Da ne govorim o tome da smo Prijedlog rebalansa Budžeta dobili tek jučer na uvid - naveo je Musić.

Neki od zastupnika koji su svojim glasovima omogućili današnje usvajanje navedenih tačaka dnevnog reda, to su obrazložili isključivo potrebom nesmetanog funkcionisanja kantona i naročito zdravstvenog sektora u periodu do zvaničnog formiranja vlasti

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.