MALO SU TRI STRANKE

Pukla tikva i s "Našom strankom": Damir Arnaut opet mijenja stranački dres?

Novu priliku za sebe je vidio na poziciji ministra vanjskih poslova, ali nakon što su stranačke kolege, prije svega Sabina Ćudić i Predrag Kojović, odbile da ga podrže u njegovoj ambiciji, Arnautu i Naša stranka počinje djelovati sve tjesnije

Damir Arnaut: Nezreli postupci. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: DanijalHadžović

12.1.2023

Kako se kompletiraju imena novog saziva Vijeća ministara BiH, tako se u medije, jedna za drugom, isapljuju sujete, nezadovoljene lične ambicije i ogorčenja pojedinih aktera osmorke. Prvo su, nezadovoljni raspodjelom funkcija, u medijima zakukali iz NES-a potpomognuti promoćurnim Efendićem (koji u svemu gleda vlastitu računicu za federalni nivo), poručujući da istupaju iz vlasti na državnom nivou.

Onda je istupio i Zlatko Miletić, zastupnik stranke „Za nove generacije“ koji je „osmorki“ spočitao manje-više isto što i SDA i njeni botovi – popustljivost prema Dodiku i Čoviću i utjecaj stranih ambasadora na kreiranje nove vlasti.

Sa sličnom retorikom istupila je i potpredsjednica Naše stranke Sabina Ćudić, koja nije krila ambiciju da budu ministrica vanjskih poslova, poručujući da je "osmorka" olako pregovarala s Dodikom i Čovićem zato što se „Konakoviću žuri u vlast“ i poručila da nije sigurna da li će u Predstavničkom domu PS BiH uopće podržati novi saziv Vijeća ministara.


Htio da bude ministar vanjskih poslova

Potom je red da ispolji svoje frustracije došao na njenog stranačkog kolegu Damira Arnauta. On je otišao i korak dalje, pa su, pored partnera, njegov gnjev osjetile i stranačke kolege. Arnaut je, kako kaže, nezadovoljan što je NS dobila ministarstvo prometa i komunikacija, a ne vanjsku trgovinu, kazao je i da Denisa Bećirovića kao člana Predsjedništva niko od njih nije ništa pitao, protiv je imenovanja Sevlida Hurtića, a nije krio ni da je imao ambiciju da on bude ministar vanjskih poslova: „Ta priča da ja budem ministar je završena prošlog petka. Ja sam sa Dinom razgovarao o toj mogućnosti da MVP bude mjesto koje ću ja obnašati, i zaista sam bio ohrabren da je on razmotrio to pitanje“.

Arnaut kaže da je Konaković, koji je ipak odlučio da on na kraju bude ministar, bio vrlo „galantan“ u razgovorima, te da ga je navodno bio spreman podržati i Edin Froto, no otkrio je i da je protiv njegovog imenovanja izričito bila njegova kolegica Sabina Ćudić, koja je i sama stremila ka toj poziciji:

- Sabina Ćudić je dobacila preko sale da ne bih dobio njen glas. Bio sam zatečen – otkrio je Arnaut svoje potresno iskustvo koje nagoni suze na oči.

Ipak, ubrzo ga je poklopio i sam Edin Forto, koji je kazao kako Arnaut nikada nije ozbiljno ni razmatran za poziciju ministra vanjskih poslova.

I dok javnost iz usta samih protagonista „osmorke“ ovih dana sluša njihove međusobne optužba, pikanterije sa susreta te javna olajavanja, u SDA-DF koaliciji mogu zadovoljno da trljaju ruke. Osmorka je već u startu počela da puca, ali zahvaljujući prije svega svojim pojedinim sujetnim i nezrelim protagonistima koji nisu u stanju svoj gnjev i prljavi veš sačuvati od javnosti.

Sasvim je normalno da Arnaut bude u sukobu sa nekim od svojih međustranačkih kolega ili da između partnera postoje nesuglasice, no neka osnovna poslovna etika nalaže da se takve stvari rješavaju interno i drže „u krugu porodice“. No, ovakvi istupi pokazuju koliko se u konkretnom slučaju radi o nezrelim pojedincima koji, zbog nezadovoljenih ambicija, ne propuštaju priliku da svojim konkurentima napakoste javno, pa makar s njima bili i u koaliciji ili čak i stranci.


Gnjevni Damir

A gnjev Arnaua, upućeni tvrde, posebno prema Ćudić, ogroman je posljednjih dana. Ovaj rukovodilac porodičnog budžetskog obrta „Arnaut“ karijeru je započeo u Stranci za BiH. Iz tog perioda njegove karijere ostat će zabilježen jedinstven slučaj u historiji uhljebljivanja kada je Haris Silajdžić, kao tadašnji član Predsjedništva, i Damira Arnauta i njegovog oca Borišu postavio za ambasadore. Potom je Damir Arnaut dva mandata (2014 – 2022.) u Parlamentu BiH odslužio zahvaljujući kompenzacijskoj listi na koju ga je stavio SBB. Bez nje, po broju svojih glasova, ne bi se nikad mogao ni približiti zastupničkom mjestu.

Ipak, nakon poklanjanja drugog mandata Arnaut je odlučio ponovo promijeniti stranački dres i preći u Našu stranku. No, u NS-u  nisu bili toliko „blagonakloni“ prema Arnautu kao prethodna stranka, pa je na posljednjim izborima „degradiran“ na listu za Parlament FBiH i duplo manju platu, što nikako nije bilo po volji ambicioznog Arnauta.

Novu priliku vidio je za sebe na poziciji ministra vanjskih poslova, ali nakon što su stranačke kolege, prije svega Sabina Ćudić i Predrag Kojović odbile da ga podrže u njegovoj ambiciji, Arnautu i Naša stranka počinje djelovati sve tjesnije.

U političkim kuloarima se uveliko špekuliše da Arnaut već razmišlja o novoj promjeni stranačkog dresa i da je otvoren za "galatne" ponude u zimskom prelaznom roku. Nije da bi to u njegovom slučaju bilo nešto novo. Malo su tri stranke, možda bi tek četvrta sreća poslužila njegovoj budžetskoj ambiciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.