MINISTAR ODBRANE BIH

Podžić primio predstavnike Organizacije za jačanje humane sigurnosti iz Slovenije

Radi se o neprofitnoj organizaciji koju je još 1998. godine utemeljila Vlada Republike Slovenije

Susret održan u Sarajevu. mo bih

A. O.

12.1.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je, u četvrtak 12. januara 2023. godine, u službeni posjet predstavnike Organizacije za jačanje humane sigurnosti ITF, čije je sjedište u Republici Sloveniji.

Gostujuću delegaciju predvodili su ambasador Republike Slovenije u BiH Nj.E. Damijan Sedar i ravnatelj ITF-a Tomaž Lovrenčić. Radi se o neprofitnoj organizaciji koju je još 1998. godine utemeljila Vlada Republike Slovenije, kao međunarodnu povjerilačku zakladu ITF, koja je u Bosni i Hercegovini djelovala značajnim prikupljanjem finansijskih sredstava i pomaganjem projekata uklanjanja mina. 


Sa održanog sastanka. mo bih

Daljim aktivnostima, ITF je proširio svoje projekte na zbrinjavanje viška zaliha minsko-eksplozivnih sredstava i njihovo uništavanje te ublažavanje humanitarnih i socijalno-ekonomskih posljedica proisteklih od minsko-eksplozivnih sredstava preostalih od rata.

Sagovornici su razgovarali o dosadašnjoj saradnji ITF-a s Ministarstvom odbrane i Oružanim snagama BiH te razmatrali moguće modalitete buduće saradnje.

Sastanku s gostima iz Slovenije prisustvovali su i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović te šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.