UPRKOS PISMU

Visoki predstavnik ima podršku ključnih saveznika

Ono što je Šmitu najznačajnije jeste to da je do sada za svoj rad imao punu podršku SAD i Velike Britanije, kao i zvaničnih njemačkih vlasti

Šmit: Na udaru kritika. Twitter

Danijal Hadzovic

15.2.2023

Njemački diplomati i nekadašnji zaposlenici OHR-a uputili su pismo Bundestagu i zatražili smjenu Kristijana Šmita (Christian Schmidt) s funkcije visokog predstavnika u BiH.

U samom pismu iznose se zamjerke na račun Šmita koje su se već mjesecima unazad mogle čuti iz krugova bliskih SDA – DF osovini.

Poznata imena

Pismo potpisuju dr. Manfred Dauster, Marion Kraske i Aleksander Rotert (Alexander Rhotert). Rotert je bivši visokopozicionirani službenik unutar OHR-a, Kraske je urednica “Heinrich Boll Stiftunga” u Sarajevu, instituta povezanog s njemačkom strankom Zelenih, dok je Dauster bivši predsjedavajući sudija Vrhovnog suda Bavarske, sudija Državnog suda Bosne i Hercegovine i šef Odjela za borbu protiv korupcije u Uredu visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Dakle, riječ je o ljudima s umjereno visokim pozicijama i dobro upućenim u situaciju u BiH. Stoga se nameće pitanje može li ovo pismo nešto značajno promijeniti i, u konačnici, dovesti do smjene Šmita.

Ideološka pozadina

Iako određeni pojedinci iz Evrope i Njemačke kritiziraju rad Šmita, njegova pozicija ipak teško da je i na koji način ugrožena. Naime, kritike imaju i ideološku pozadinu. Šmit dolazi iz konzervativne bavarske CSU, dok njegovi kritičari pripadaju prvenstveno spektru lijevog centra koji svakako nije u ljubavi s njegovom matičnom strankom.

Ipak, ono što je Šmitu mnogo značajnije jeste to da je do sada za svoj rad imao punu podršku SAD i Velike Britanije, kao i zvaničnih njemačkih vlasti. S te strane, nema izgleda ni volje da se Šmit može smijeniti.

Kritike Strik

Visoki predstavnik u BiH već je ranije trpio kritike nekih od evropskih zvaničnika. Tako je zastupnica Zelenih u Evropskom parlamentu Tineke Strik kritizirala Šmita zbog, kako smatra, nedemokratskog nametanja izmjena Izbornog zakona, za koje smatra da su dodatno ojačale etnički princip u BiH.

- Razmjena mišljenja sa Šmitom bila je prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je bio kritiziran - rekla je Strik nakon što je Šmit bio saslušan pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.