POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Umjesto nelegalnih zgrada, na Marindvoru izgrađen parking

Radovi su izvođeni s ciljem formiranja privatnog parking prostora, a prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS od jula 2022. godine

Bit će u funkciji građana. N. Šaljić

10.5.2023

Sve je spremno za otvaranje novoizgrađenog parkinga koji se nalazi u blizini tržnog centra „Alta“ i hotela „Holiday“, a čiji je investitor “Palace Investments” d.o.o. Sarajevo. Kako su za „Avaz“ kazali iz Općine Centar, čeka se samo odobrenje nadležnih, nakon čega bi se ovaj parking mogao staviti u funkciju građana.

Dvije godine

- Kada je u pitanju izgradnja parkinga, ustanovljeno je da investitor posjeduje rješenje Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajeva kojim mu je izdata saglasnost da na privatnoj parceli privremeno formira parking, odnosno na dvije godine. Radovi su izvođeni s ciljem formiranja privatnog parking prostora, a prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS od jula 2022. godine - rekli su nam iz Općine Centar.

Na mjestu sadašnjeg parkinga trebala je biti građevina visokog prizemlja s dva sprata, a iza nje neboder s 22 sprata, te prizemnica, međutim, inspekcija Općine Centar je zaustavila te radove. Investitor ovog sumnjivog projekta bila je firma “Palace Investments” d.o.o. Sarajevo, koja nije imala potrebnu saglasnost za gradnju.

Krivična prijava

- Sudski postupak za naknadu štete pokrenut po tužbi „Palace investments“ d.o.o. Sarajevo protiv Općine Centar je rješenjem Općinskog suda prekinut do pravomoćnog okončanja upravnog spora. Naime, „Palace investments“ kod Kantonalnog suda u Sarajevu pokrenuo je upravni spor protiv zaključka Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, a tužbom se traži poništenje navedenog zaključka Ministarstva - rekli su nam iz Općine.


Izdata saglasnost za gradnju. N. Šaljić

Također su dodali kako je Općina Centar Tužilaštvu KS podnijela krivičnu prijavu u vezi s izvršenom korekcijom Regulacionog plana „Marindvor“ - faza ll te da do dana sačinjavanja ove informacije nisu primili tužilačku odluku.

Nema saglasnost

Inspekcija Općine Centar je prošle godine izašla na mjesto gradnje i utvrdila da izvođač nema neophodnu saglasnost. Riječ je o prostoru koji je obuhvaćen Regulacionim planom „Gradski centar Marindvor“. Ovim regulacionim planom je obuhvaćen prostor između Srednje mašinske tehničke škole i tržnog centra „Alta“, odnosno UNITIC-ovih nebodera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.